Geld Suarez helpt Ajax

De beursgenoteerde club nadert de 100 miljoen euro omzet.

Voetbalclub Ajax boekte het afgelopen jaar een 41 procent hogere omzet van 97 miljoen euro. Dat heeft het bedrijf gisteren bekendgemaakt.

De voetbalclub, die in 1998 op de beurs debuteerde, wist de inkomsten vooral op te krikken door de succesvolle prestaties in Europa. Het enkele bereiken van de Champions League stond in het seizoen dat 30 juni werd afgesloten borg voor ruim 11 miljoen inkomsten. Ajax kreeg vorig jaar via PAOK Saloniki en Dinamo Kiev toegang tot het hoofdtoernooi.

De Europese premie-inkomsten kwamen ruim 10 miljoen hoger uit dan het jaar ervoor. Ook de recettes van Europese wedstrijden stegen daardoor met 7 miljoen euro. Televisie-inkomsten en merchandising groeiden mee met 5 miljoen euro.

Voetballers werden echter ook duurder. Ajax was vorig jaar 3 miljoen meer kwijt aan lonen en salarissen, in totaal 51 miljoen. Daaronder ook diverse vertrekpremies voor afgevloeide trainers en directieleden. Het aantal voltijdbanen daalde van 237 naar 219, waaronder acht minder in „de spelersgroep”. Door de sterke kostenstijgingen kwam het operationele resultaat uit op 2 miljoen euro.

De club profiteerde van transfers: het afgelopen seizoen bijna 20 miljoen meer dan vorig jaar. Luís Suarez ging naar Liverpool en Urby Emanuelson naar AC Milan. Samen waren zij goed voor 25 miljoen euro aan transfergeld. (NRC)