'Gehate' BlackBerry ligt er al dagen uit

Een uitgevallen server zorgt er al dagenlang voor dat BlackBerry-gebruikers niet kunnen internetten. Een gevoelige klap voor het bedrijf uit Canada. „Had ik een iPhone moeten kiezen?”

BlackBerry-gebruikers raken meer en meer gefrustreerd. Na de twintig uur durende storing van afgelopen maandag, lag het netwerk van BlackBerry gisteren alweer plat. De storing was vanochtend nog niet verholpen.

Het gevolg is dat e-mails bij miljoenen BlackBerry-gebruikers niet meer binnenkomen op hun telefoon. Extra pijnlijk omdat juist de e-mail-dienst de sleutel van BlackBerry’s succes is. Gebruikers zijn nu weer op een vaste computer aangewezen, of op een andere smartphone. ‘Pingen’, zoals de gratis berichtendienst van BlackBerry genoemd wordt, kan ook niet meer. Bellen en sms’en wel.

Op Twitter doen BlackBerry-gebruikers massaal hun beklag over de internetstoring. „Ik haat BlackBerry.” „Nog langer zonder BlackBerry internet? Dat overleef ik niet.” Sommigen vragen zich af: „Had ik toch een iPhone moeten kiezen?”

Inmiddels is bekend dat de storing niet door de telecomproviders wordt veroorzaakt, maar door de infrastructuur van de maker van BlackBerry, het Canadese Research in Motion (RIM). Er waren problemen met de verbinding in de netwerkapparatuur. De centrale server in Engeland is uitgevallen. De back-up waar RIM in zo’n geval op terugvalt, werkte niet. „Dit heeft als gevolg dat we kampen met een enorme achterstand in dataverwerking die zich heeft opgestapeld. We werken nu hard aan het wegwerken van die data en het repareren van onze normale service”, liet RIM vannacht weten. De wereldwijde storing treft Europa, het Midden-Oosten, Afrika, India, Brazilië, Chili en Argentinië.

De BlackBerry, de zakelijk ogende smartphone die in 1999 het altijd en overal checken van e-mail introduceerde, werd al gauw onmisbaar voor zakenlui en politici. Later stapten ook jongeren over op de BlackBerry, vanwege het gratis pingen.

Inmiddels heeft BlackBerry het moeilijk. Het marktaandeel (ooit ruim 30 procent) loopt razendsnel terug, met name vanwege het succes van de iPhone van concurrent Apple. Afgelopen zomer had Nokia nog altijd het grootste marktaandeel, al vertoonde het een flinke terugval. Samsung en Apple tonen stijgende lijnen. Stond BlackBerry aanvankelijk bekend als de smartphone die het best te beveiligen was, intussen zijn de verschillen kleiner.

De vraag dringt zich op hoe het gesteld is met het BlackBerrygebruik van Nederlandse zakenmensen en politici. Allereerst politiek Den Haag. Sinds premier Mark Rutte (VVD) zijn oeroude Nokiatelefoon in de toiletpot liet vallen, en dat lachend meedeelde tijdens zijn wekelijkse persconferentie, is ook hij aan de BlackBerry. Volgens Henk Brons, hoofd van de Rijksvoorlichtingsdienst, is de BlackBerry op het ministerie van Algemene Zaken „de standaard”. Of Rutte door de storing de afgelopen dagen mails van collega’s als Sarkozy of Merkel heeft gemist, kan hij niet zeggen. Veel bewindslieden uit het kabinet lopen met een BlackBerry op zak, weet Brons, maar dat wordt per ministerie geregeld.

Ook alle senatoren in de Eerste Kamer hebben een BlackBerry. Maar sinds drie weken gebruiken zij die eigenlijk alleen nog om te bellen: om te mailen, websites te bezoeken en Kamerstukken te lezen gebruiken zij nu hun gloednieuwe iPads.

Tweede Kamerleden mogen bij hun aantreden kiezen tussen een BlackBerry en een iPhone. De uitkomst: 80 parlementariërs kozen voor een iPhone, 70 voor BlackBerry.

Dan het bedrijfsleven. Adviesbureau Ernst & Young werkt al jaren met BlackBerry’s, nog vanwege de veiligheid. Binnenkort mogen de medewerkers kiezen: hun BlackBerry houden of toch liever een iPhone? „Maar dat heeft niets met de storing van afgelopen dagen te maken”, zegt een woordvoerder.

Bij telecombedrijf KPN wordt de BlackBerry nog steeds op grote schaal gebruikt voor het zakelijk verkeer, maar de telefoon heeft daarbij concurrentie gekregen van de iPhone en de Android-toestellen. „De BlackBerry was lange tijd de enige telefoon om op zakelijk gebied e-mails te versturen. Nu is er sprake van een top drie. De iPhone is hipper en daarom zeer in trek.”

Een deel van de medewerkers van ABN Amro gebruikt een BlackBerry, meldt een woordvoerder. „Maar voornamelijk om te mailen. Vaak hebben zij nog een ander mobieltje om mee te bellen.”

De wereldwijde storing levert BlackBerry een stroom aan negatieve publiciteit op. En dat op het moment dat het bedrijf al in zware moeilijkheden verkeert. Veel gebruikers liepen al weg en de overgebleven gebruikers hebben de afgelopen dagen flink gemopperd. De storing zou de genadeklap kunnen zijn voor zakentelefoon BlackBerry.

    • Jorg Leijten
    • Barbara Rijlaarsdam