Frankrijk: geen hulp noodfonds voor herkapitalisatie Franse banken

Een man loopt langs een filiaal van Dexia in Brussel. Dexia werd afgelopen weekend genationaliseerd nadat de bank in de problemen kwam door uitstaande leningen aan onder andere Griekenland. Foto Reuters / Francois Lenoir

Frankrijk zal geen gebruik maken van het Europese noodfonds voor de herkapitalisatie van banken.

Dat heeft de woordvoerder van het ministerie van Financiën, Valerie Pecresse, laten weten, meldt persbureau AFP. De manier waarop banken geherkapitaliseerd zouden worden was een van de twistpunten van de Franse president Nicolas Sarkozy en de Duitse bondskanselier Angela Merkel over de bestrijding van de eurocrisis. Afgelopen zondag kwamen de twee staatlieden hierover al bijeen.

Angst voor afwaardering kredietstatus Frankrijk

Frankrijk was een voorstander van het gebruik van het Europese steunfonds, ook wel het European Financial Stability Facility (EFSF) genoemd, om Franse banken te ondersteunen. Franse banken hebben namelijk grote portefeuilles staatsobligaties van Europese probleemlanden, waaronder Griekenland, en worden door financiële markten stevig onder druk gezet, schreef financieel redacteur Melle Garschagen vanochtend in nrcnext. Het uit eigen zak ondersteunen van deze banken zou mogelijk kunnen leiden tot de al weken gevreesde afwaardering van de Franse kredietwaardigheid.

De verdeeldheid tussen de twee landen over de herkapitalisatie van banken was ontstaan door het feit dat Frankrijk, na Duitsland, de meeste staatsgaranties af heeft gegeven die de leningen van noodfonds EFSF zo’n veilige investering voor beleggers maken. Garschagen:

Als Frankrijk de AAA-status verliest, staat ook de kredietbeoordeling van het fonds op het spel. Het wordt dan duurder voor het noodfonds om bij beleggers geld op te halen en uit te lenen aan probleemlanden. Om de slagkracht van het noodfonds in stand te houden zullen de vijf andere overgebleven AAA-landen (Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Luxemburg en Finland) meer moeten bijdragen.

Onduidelijk waar Frankrijk kapitaal vandaan moet halen voor herkapitalisering

Nu Frankrijk afziet van hulp van het Europese noodfonds voor de herkapitalisatie van de banken, is het onduidelijk waar zij het geld vandaan gaan halen om de banken te ondersteunen en te voorzien van een buffer om verliezen op bijvoorbeeld Griekse staatsobligaties op te vangen. Maar dat zal de komende tijd duidelijk worden, legt Garschagen uit.

“Duitsland en Nederland waren voorstander van het plan dat banken voor financiering allereerst naar de vrije markt moeten stappen, daarna naar de lidstaten van de EU en daarna pas het noodfonds. De vrije markt en individuele lidstaten zijn daarom een optie. De Fransen hebben nu een concessie gedaan in de manier waarop de crisis in de eurozone bezworen zal worden. Maar het is nog altijd onduidelijk hoeveel Franse banken steun nodig hebben en om welke bedragen het hier gaat. Sarkozy zou het benodigde kapitaal om de banken te herkapitaliseren halen uit bezuinigingen of hervormingen. De vraag is echter of hem dat een half jaar voor de verkiezingen lukt.”

    • Hans Klis