Frankrijk deporteert 127 Roma

Verschillende Roma zeiden bij aankomst in Roemenië snel terug te willen keren naar Frankrijk.

Frankrijk heeft opnieuw 127 Roma (zigeuners) per vliegtuig gedeporteerd naar Roemenië. De groep, inclusief elf baby’s, landde gisteren op het vliegveld van Timisoara, in het westen van het land. Het gaat om Roma die hebben ingestemd met een vrijwillige terugkeerregeling, waarbij ze 300 euro per volwassene en 100 euro per kind hebben ontvangen. De Roma bivakkeerden in de omgeving van Lille.

Verschillende Roma gaven bij aankomst in Timisoara aan vroeg of laat te willen terugkeren naar Frankrijk „waar het leven gemakkelijker is”, zoals een vrouw het uitdrukte. „Je treft daar van alles in prullenbakken. Alleen maar goede dingen. Ik heb in Frankrijk meer verdiend dan hier in mijn hele leven.”

Human Rights Watch uitte onlangs kritiek op de Franse regering. Volgens de organisatie zijn de Roma uit Oost-Europa stelselmatig doelwit van massadeportaties en discriminatie. Frankrijk stuurde alleen al in de eerste drie maanden van dit jaar 4.700 Bulgaarse en Roemeense Roma naar huis. In heel 2010 werden 9.500 Roma gedeporteerd. Door het voortdurende opjagen van Roma zouden kinderen onvoldoende toegang tot onderwijs en gezondheidszorg krijgen. Arno Klarsfeld, de directeur van de Franse immigratie- en integratiedienst, verklaarde in oktober tijdens een bezoek aan Roemenië dat Frankrijk „niet inhumaan is”. Roemenië telt officieel 530.000 Roma. Officieus zijn het er 2,5 miljoen. (AFP)