Extreem lage rente door eurocrisis levert De Jager 7,5 miljard op

Een dakloze ligt in een park in het centrum van Athene terwijl een Griekse man de krant leest. Griekenland, dat afgaat op een vierde jaar van recessie, is een van de landen die de tegenhanger zijn van de lage rentes waar Nederland nu van profiteert. Foto AP / Petros Giannakouris

De eurocrisis leverde het ministerie van Financiën reeds zoveel geld op dat de redding van ABN Amro en de noodlening aan Griekenland alweer gedekt zijn. Alles heeft volgens het ministerie te maken met de zeer lage rente die Nederland op de kapitaalmarkt betaalt.

De Volkskrant meldt dat het ministerie een berekening hierover bevestigt. Het rentevoordeel zou de komende jaren alleen maar oplopen. Zo leende Nederland vorige week nog 1,1 miljard euro voor drie maanden tegen een rente van 0,12 procent.

Ook langlopende leningen worden tegen een zeer laag percentage van 2,4 procent gesloten. Voor de crisis was dat ruim 1 procent meer.

De rentes voor een land als Nederland zijn zo laag omdat ze elders, in zwakke eurolanden als Italië en Spanje, zeer hoog zijn. De daling voor Nederland zette in 2009 al in en leverde minister De Jager inmiddels 7,5 miljard euro op, aldus De Volkskrant.

    • Jules Seegers