Extra vitaminen soms slecht

Vitaminen- en mineralenpillen beschermen oudere vrouwen niet of nauwelijks tegen de dood. Sommige preparaten – ijzer bijvoorbeeld – lijken de kans op de dood iets te verhogen, hoewel de kansverhogingen (van een procent of tien) voor een individu onbetekenend zijn.

Dat blijkt uit onderzoek onder bijna 40.000 Amerikaanse vrouwen die in 1986 tussen de 55 en 70 jaar oud waren. Er is geregistreerd hoe ze leven, wat ze eten en welke vitaminesupplementen ze slikken. Inmiddels is 40 procent van hen overleden, zodat de onderzoekers konden nagaan of er onder de overledenen meer vitaminepillengebruikers waren. Gecorrigeerd voor andere doodversnellende factoren (zoals roken) bleef er een klein gevaar van sommige vitamines en mineralen over. Dit is observationeel onderzoek met een onzekerheid: het kan zijn dat vrouwen die ongezonder leven dat compenseren door het slikken van vitamine- en mineralenpreparaten. (NRC)