Europese Commissie beveelt toetreding Servië aan, maar met voorwaarde

Een 'verminkt' portret van Mladic in het straatbeeld van Belgrado. Het woord dat door zijn ogen loopt betekent 'dood'. Foto AP / Marko Drobnjakovic

De Europese Commissie heeft Servië aanbevolen als kandidaat-lid van de Europese Unie, maar benadrukt dat de gesprekken voor toetreding alleen doorgang mogen vinden als de relatie met Kosovo verbetert.

Dat staat in het jaarlijkse rapport van de EC over de kandidaten voor toetreding tot de EU, meldt persbureau Reuters. Het aanvangen van gesprekken over toetredingseisen voor Montenegro.

De toetreding van Servië tot de EU leek dichterbij te komen na de arrestatie van Ratko Mladic. Maar toen later rellen ontstonden met Serviërs in Kosovo waarbij ook NAVO-vredestroepen belaagd werden, liep de hoop hierop een deuk. Angela Merkel stelde toen dat Servië zijn claim op Kosovo moet laten varen.

Wat betreft Turkije, het grootste land dat tevens al geruime tijd hoopt op EU-lidmaatschap, dringt de EC er bij de unie op aan de gesprekken voort te zetten. “Helaas zijn is er met al meer dan een jaar geen enkele vooruitgang geboekt”, aldus het rapport. De Europese Commissie spreekt haar bezorgdheid uit over recent opnieuw opgelopen spanningen tussen Turkije en Cyprus. In het rapport worden de Turken opgeroepen elk dreigement of elke actie achterwege te laten die de verhoudingen onder spanning kunnen zetten.

    • Jules Seegers