Elegant plan voor aftreden van Mugabe

De Britse ondernemer Richard Branson was in 2007 bereid om een plan te financieren dat tot het aftreden van president Robert Mugabe van Zimbabwe had moeten leiden. Dat blijkt uit een via WikiLeaks gelekt bericht van de toenmalige Amerikaanse ambassadeur in Zuid-Afrika.

Begin juni 2007 zou de Zimbabweaanse oud-minister Jonathan Moyo de eigenaar van Virgin Atlantic hebben benaderd. Het idee was om met een groep gepensioneerde Afrikaanse leiders, onder wie Nelson Mandela, Mugabe een elegante uitweg te bieden. Volgens de Britse krant The Daily Telegraph had Branson voor de sinds 1980 regerende Mugabe een pensioen van 10 miljoen dollar beschikbaar.

De groep oud-staatslieden zou met Branson en Moyo in juli 2007 in Johannesburg samenkomen om het plan te bespreken. Moyo adviseerde om Mugabe te vertellen dat ze hem „respecteren” en zijn „imposante erfenis” willen beschermen omdat „gevaarlijke chaos” zou uitbreken als hij niet zou terugtreden.

Dat laatste bleek een juiste voorspelling: de omstreden verkiezingen in 2008 leidden tot een golf van geweld in Zimbabwe waarbij honderden mensen omkwamen. Mugabe bleef uiteindelijk aan als president, nu in een coalitieregering met een premier, Morgan Tsvangirai.

Een woordvoerder van Branson bevestigde gisteren dat de zakenman met Moyo heeft gesproken, maar dat „geen verdere actie is ondernomen”. Moyo was tot 2005 minister van Informatie, maar raakte uit de gratie en werd een criticus van het regime. Inmiddels is hij weer terug in de leiding van Mugabes partij. Hij zegt Branson te kennen, maar ontkent dat hij Mugabe wilde afzetten.