Een beetje van jezelf, een beetje van Twitter geplukt

App

Momento

Voor de iPhone 2,39 euro ****

Facebook kondigde onlangs Timeline aan, een manier om allerlei online uitingen – statusupdates, foto’s, filmpjes, nieuwe vriendschappen en relaties – op één levenslijn te zetten. Een multimediaal dagboek. In de App Store staat al langer een applicatie die zoiets doet: Momento.

Het verschil is dat je de updates in Momento voor jezelf houdt. Een dagboek in je iPhone dus, waar je naar believen korte updates of een opsommend verhaal aan het eind van de dag aan toevertrouwt. Elke dagboekbijdrage kun je verschillende labels (tags) toekennen om ze later gemakkelijk terug te vinden. Tenslotte plak je er wat foto’s bij, mocht je die gemaakt hebben.

Maar de kracht van de app zit in wat hij automatisch doet. Je kunt Momento namelijk koppelen aan je favoriete sociale media. Elke update die je op die sociale netwerken plaatst, wordt automatisch doorgezet naar je Momento-dagboek. Het eindresultaat is een opsomming van tweets, Facebook-updates en meer, aangevuld met wat je rechtstreeks in de app zet. Momento maakt er een fraai ogend overzicht van.

Toch is er ook nog werk aan de winkel: raak je je iPhone namelijk kwijt, dan is je dagboek ook weg. Dat moet beter, bij voorkeur door alles extern op te slaan zodat je er vanaf meerdere apparaten bij kan met je wachtwoord. Volgens de makers duurt het niet lang meer voordat het zover is. Een iPad-versie komt er ook aan; op een Android-variant moeten we nog iets langer wachten.

Peter Zantingh