dvd en web

Geen 007-kwaliteit

Largo Winch IIRegie: Jérôme Salle. ***

Nu alle Amerikaanse (superhelden-) comics wel zo’n beetje verfilmd lijken, is het de beurt aan Europese strips. De afgelopen maanden stond De Smurfen hoog in de bioscooptoptien, eind oktober komt Steven Spielbergs kijk op Kuifje in de bioscoop, The Adventures of Tintin. De Amerikanen eigenden zich zowel Kuifje als De Smurfen toe.

Maar ook in Europa is er een bescheiden traditie op het gebied van stripverfilmingen. Vooral de Fransen wagen zich er nog wel eens aan, met Asterix als bekendste voorbeeld. De Belgische avonturenstrip Largo Winch, over een gentleman-miljonair die zijn maatschappelijk verantwoorde imperium moet bewaken tegen schurken, kreeg in 2001 al eens een Franse televisieserie, maar de anti-establishmentheld werd vooral populair door de gelijknamige film uit 2008. Deze trok bijna twee miljoen bezoekers in Frankrijk, succesvol genoeg voor een vervolg.

Beide films haalden de Nederlandse bioscoop niet, maar zijn nu uitgebracht op dvd, los of samen in een box.

In Largo Winch II komt de titelheld terecht in Birma, waar hij het opneemt tegen de militaire junta. De film leent veel van James Bond, maar kan in kwaliteit verder niet tippen aan de 007-films. Sharon Stone speelt een bijrol als openbaar aanklager die Winch het leven zuur dreigt te maken. De vorig jaar overleden Laurent Terzieff, in de jaren zestig veelvuldig te zien in de Europese filmhuisfilm, speelt een van zijn laatste rollen.

Helaas gratis

Pocket CinemaApp voor iPhone van Sprite labs ****

Een film kijken alsof je een boek leest; met de moderne technologie is het mogelijk. In bed of in de trein; nooit meer een oude Arts & Auto lezen in de wachtkamer. Maar een app waarmee je speelfilms kunt kijken op de smartphone laat nog steeds op zich wachten. Het kan wel, maar het is ingewikkeld en/of illegaal. Van de grote maatschappijen is het alleen Warner Brothers die wel eens een titel uitbrengt in de Appstore, zoals recentelijk The Hangover II, te downloaden voor 7,99 euro. Verder zijn er wel heel veel vooral melige apps over films, zoals een waarbij je Darth Vader uit Star Wars om wijze raad kunt vragen, of zelf een Looney Tune kunt samenstellen, maar films als apps zijn er nog weinig. Dutch Film Works maakt een begin door naast een fiks aantal mindere titels ook een paar klassiekers als The Shawshank Redemption en Reservoir Dogs (2,39 euro) in zijn movie market app te stoppen.

En dan is er de pocket cinema, een app waarvan de naam doet watertanden. Na het pocketbook de pocketcinema! Helaas is deze app gratis, want dat betekent dat het vooral waardeloze films zijn die je erop kunt vinden, die bovendien van YouTube zijn geplukt. Maar goed, ook de Arts & Auto had z’n charme.

Om drie uur ’s nachts heb je de keuze tussen The Secret Life of Adolf Hitler, The Wild World of Jayne Mansfield en Bulldog Courage. En ook via deze app is nog wel wat moois te zien, zoals M van Fritz Lang of The Man With the Golden Arm met Frank Sinatra. Maar dan mis je weer Invasion of the Bee Girls.

    • André Waardenburg
    • Bianca Stigter