Duw over figuurlijke richel

De Oostenrijkse schrijfster Ursula Poznanski verweeft in haar nieuwe boek fictie en werkelijkheid. Een hoofdpersoon is in de ban van de duisternis van de Griekse god Erebos.

Bijna was hij gestorven, tenminste, als goden kunnen sterven. Maar de Oostenrijkse schrijfster Ursula Poznanski heeft de Oudgriekse god van de duisternis (zoon van Chaos ) nieuw leven in geblazen. In haar eerste jongerenboek, vanzelfsprekend vernoemd naar deze mythische god, vertelt zij hoe Erebos in de oorspronkelijk gevonden vorm van een ‘role playing game’ zijn (her)intrede doet op een Londense school en daar iedereen – vermomd als dwerg, weerwolf, katmens of donkerelf – zijn virtuele wereld binnendwingt, in zijn greep houdt, onder het motto ‘scheppen, behouden, vernietigen’.

Ook Nick Dunmore, een doodgewone 16-jarige die fanatiek basketbalt en heimelijk verliefd is op klasgenoot Emily, weet een illegale spelkopie te bemachtigen. Wanneer Nick de regels van Erebos heeft onderschreven en zich realiseert dat hij tegenover zijn medespelers moet zwijgen over zijn spelvorderingen en dat het definitief ‘game over’ is als hij opdrachten weigert uit te voeren, blijkt ook hij volledig in de ban van Erebos’ duisternis.

Dit artikel verscheen op vrijdag 7 oktober. Het hele artikel is hier te lezen.

    • een onzer redacteuren