Deel fietsenstalling bij station moet gratis zijn

Dat vindt ook de minister van Infrastructuur Melanie Schultz. Daarom gaat ze eisen stellen aan gemeenten hierover.

Den Haag. - In navolging van een meerderheid van de Tweede Kamer vindt ook minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu, VVD) dat een deel van de fietsenstalling bij stations gratis moet zijn. Dat bleek gisteren tijdens een overleg in de Tweede Kamer. „Ik vind dat gemeenten dat zouden moeten doen.”

De bewindsvrouw zegde toe eisen te zullen stellen over een bepaald percentage gratis fietsplekken wanneer ze in gesprek gaat met gemeenten over de aanbesteding die zij krijgen voor fietsenstallingen.

Aanvankelijk toonde Schultz zich huiverig om in te grijpen. Het beleid rond fietsenstallingen is in de eerste plaats een verantwoordelijkheid van de gemeenten. Die moeten wel „verstandig” omgaan met eventueel betaald parkeren en moeten de „juiste prikkels” inbouwen om zo veel mogelijk ruimte te creëren, zei de bewindsvrouw. Dan kan ook een deel gratis worden.

Een meerderheid van de Kamer drong er echter op aan dat Schultz zou eisen dat een deel van de fietsenstalling bij stations gratis zou zijn. De partijen CDA, PvdA, SP, GroenLinks en ChristenUnie zijn bang dat meer mensen de auto nemen als ze moeten betalen voor het parkeren van hun fiets. Daarop zegde de minister toe om eisen te stellen aan hoe gemeenten het geld moeten besteden dat zij krijgen voor fietsenstallingen. Ze wees er wel op dat dit een tijdelijke oplossing is. „Ik kan het niet tot de eeuwigheid verplichten.”

Aanleiding voor de ophef in de Kamer was het vermeende plan van de gemeente Utrecht om betaald parkeren in te voeren voor fietsers. Daarmee dachten ze een oplossing te hebben voor het fietsenoverschot rond het station. (Novum)