Conflict China en VS over yuan verhardt

De Amerikaanse Senaat heeft ingestemd met een wetsontwerp om China met importheffingen te bestraffen voor het kunstmatig laag houden van de Chinese munt. Tot boosheid van China keurde de Senaat vannacht met een ruime meerderheid (63 voor, 35 tegen) een voorstel goed waarin van China wordt geëist dat de munt wordt vrijgelaten, zodat de waarde op de markten wordt bepaald en niet door een comité van ambtenaren.

„Zeer schadelijk en onproductief op een moment van grote problemen in de wereldeconomie’’ noemde het ministerie van Buitenlandse Zaken in Peking vanochtend de uitslag van de stemming in de Amerikaanse Senaat. Als het wetsvoorstel ook wordt aangenomen door het Huis van Afgevaardigden en wordt ondertekend door president Obama, dan voorziet China „de moeder van alle handelsoorlogen’’, aldus een commentator in de staatsmedia.

China heeft een omvangrijke lobby georganiseerd om te voorkomen dat ook het Huis van Afgevaardigden zich achter de „anti-China-wet’’(China Daily) schaart. De leider van het huis, de Republikein Boehner, heeft grote bedenkingen en weet nog niet of het hij het wetsvoorstel überhaupt in behandeling gaat nemen.

Al jaren wordt in het Amerikaanse Congres gedebatteerd over de Chinese munt, die volgens sommige onderzoeken tot 40 procent is ondergewaardeerd. Daardoor zouden volgens de senatoren Chuck Schumer (Democraat, New York) en Lindsey Graham (Republiekein, South Carolina) „minstens 2,5 miljoen Amerikaanse banen’’ naar China zijn verdwenen. „De boodschap aan China is duidelijk: stop met de boel belazeren, stop met het stelen van onze banen of aanvaardt de gevolgen’’, zei Schumer gisteren tegen de Chinese staatstelevisie.

China ontkent niet dat de waarde van de munt dagelijks door de monetaire autoriteiten binnen een bepaalde bandbreedte wordt vastgesteld. De waarde wordt niet bepaald op de internationale geldmarkten. Maar volgens Chinese ministers van Financiën en Handel is de yuan ten opzichte van de dollar sinds 2005 met 20 procent opgewaardeerd en werkt China aan plannen om de yuan „te internationaliseren’’. President Obama heeft zich nog niet uitgelaten over de door alle Democratische senatoren gesteunde Chinawet.

Tegenstanders van de sanctiewet in de VS zeggen dat – als het op een handelsoorlog uitdraait – vooral Amerikaanse bedrijven worden getroffen die actief zijn in China. Zij redeneren dat de import van in China gemaakte producten de inflatie in de VS laag houdt. De Chinese exportsector bestaat overigens voor 43 procent uit niet-Chinese, hoofdzakelijk Westerse bedrijven, waaronder alle grote Amerikaanse producenten van elektronica en consumptiegoederen.