COA overwoog eerder Albayrak al te ontslaan vanwege salariskwestie

Nurten Albayrak (rechts) tijdens het kort geding van vanochtend. Foto NRC / Roel Rozenburg

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) overwoog al eerder om de op non-actief gestelde bestuursvoorzitter Nurten Albayrak te ontslaan vanwege de ophef rond haar salaris.

Dat blijkt uit het kort geding dat Albayrak heeft aangespannen tegen het COA bij de rechtbank in Den Haag, meldt Nu.nl.

Albayrak eist in het kort geding opheffing van haar schorsing. De bestuursvoorzitter werd eind september geschorst nadat ophef was ontstaan over de hoogte van haar salaris en het feit dat zij daarover gelogen heeft. Het salaris van de bestuursvoorzitter lag royaal boven de zogenoemde balkenendenorm, het salarisplafond voor openbare bestuurders in Nederland (wiki).

Volgens de landsadvocaat draagt Albayrak de verantwoordelijkheid van de onjuiste informatie die zij verstrekt heeft over haar salaris, maar neemt zij die niet. Daarnaast draagt de aanvankelijke weigering van Albayrak om salarisgegevens te overleggen aan het ministerie van Veiligheid en Justitie niet bij aan een constructieve oplossing van het geschil. Het COA zou daarom al gedacht hebben aan ontslag van de bewindsvrouw. Het orgaan wacht echter eerst het onderzoek af dat minister Leers voor Immigratie en Asiel heeft ingesteld.