buzz

FILE - In this June 21, 2011 file photo, former Gov. of California Arnold Schwarzenegger attends the Energy Forum 2011 in Vienna, Austria. Schwarzenegger has been cast in a movie called "Last Stand". The former California governor and estranged husband of Maria Shriver has an agreement with Simon & Schuster to publish a memoir in October 2012. According to Simon & Schuster, the book's working title is "Total Recall: My Unbelievably True Life Story." (AP Photo/Bela Szandelszky, file) AP

Steve Jobs verfilmd

Filmstudio Sony heeft de rechten gekocht op een geautoriseerde biografie van Steve Jobs door topjournalist Walter Isaacson om een biopic (biografische film) te maken. Isaacson baseert zich op veertig gesprekken met Jobs en honderden gesprekken met familieleden en vrienden: zijn biografie verschijnt op 24 oktober. De drijvende kracht achter Apple overleed vorige week op 56-jarige leeftijd. In 1999 werd Jobs al eens door acteur Noah Wyle gespeeld in het docudrama Pirates of Silicon Valley.

Tom Cruise vs. Herzog

Het enthousiasme was niet erg groot toen Tom Cruise, superster in vrije val, de hoofdrol van Jack Reacher kreeg in One Shot. Maar wel toen de 69-jarige Duitse regisseur Werner Herzog volgens vakblad Variety toezegde de rol van de schurk op zich te nemen, The Zec. De gelijknamige roman van Lee Childs gaat over een hulk van een kerel die het opneemt tegen een 80-jarige, charismatische meester-manipulator in rolstoel, The Zec. Herzog, vaak in beeld in eigen documentaires, heeft behalve een rolletje in pokerfilm The Grand (2007) weinig acteerervaring.

Filmtrailer zou misleiden

Sarah Deming uit de staat Michigan spant een kort geding aan tegen de makers van de film Drive omdat de filmtrailer misleidend en antisemitisch zou zijn. Deming had een snelle actiefilm verwacht, maar kreeg een broeierige arthousefilm met flitsen van extreem geweld en in haar ogen iets te veel joodse gangsters. De Deense regisseur Nicolas Winding Refn won met Drive, hoofdrol Ryan Gosling, in Cannes de prijs voor beste regie en werd enthousiast ontvangen door Amerikaanse kritiek. Maar het bezoek zakte na de eerste week snel in. Amerikanen worden niet graag verrast door Europese kunstfilms: Anton Corbijns The American met George Clooney was net zo’n lot beschoren.

Franse Knopenoorlog

Een oorlog zonder winnaars, dat is La guerre des boutons (De Knopenoorlog). Twee weken geleden gingen in Frankrijk twee verfilmingen in roulatie van Louis Pergauds gelijknamige roman uit 1912, die ook werd verfilmd in 1937, 1962 en 1994. La nouvelle guerre des boutons, de versie van regisseur Christophe Barratier, speelt in 1944, die van Yann Samuell behoudt de oude naam, maar speelt in 1960. Het gaat over kinderbendes uit twee dorpen die veldslagen aanrichten en verslagen vijanden van veters en knopen beroven. In Hollywood gebeurt het vaker: twee Robin Hood-, vulkaan- of meteorenfilms tegelijk, maar er is meestal een afgetekende winnaar. In Frankrijk zijn kritiek en publiek verdeeld: Samuell trok in twee weken 1,095 miljoen kijkers, Barratier 820.000.

Triomf van de wil

Arnold Schwarzenegger heeft vrijdag met de Oostenrijkse bondskanselier Werner Faymann het Arnold Schwarzeneggermuseum geopend in zijn geboorteplaats Thal. Een „symbool van wil, dat iedereen een kans heeft” – dat moet het museum volgens de 64-jarige uitstralen. Zelf schopte Schwarzenegger het van bodybuilder tot Hollywoodster en van 2003 tot 2011 zelfs tot gouverneur van Californië. Na een recent schandaal over een buitenechtelijk kind scheidde Schwarzenegger van Kennedytelg Maria Shriver. Hij zegt nu zijn memoires te schrijven: Total Recall. En is weer in de markt voor rolletjes in films als The Expendables 2 .

Clint voor de camera

Zijn film Gran Torino zou de zwanenzang zijn van de 81-jarige Clint Eastwood als acteur. Maar nu heeft hij toch weer een hoofdrol geaccepteerd in Trouble with the Curve, een honkbalfilm over een oude talentenscout die blind wordt. Het zal Eastwoods eerste rol zijn in een film die hij niet zelf regisseerde sinds 1993. Een vriendendienst, zo lijkt het: regisseur Robert Lorenz was jarenlang Eastwoods assistent.

Clint en de FBI

En in november komt Eastwoods film J. Edgar uit, en de FBI blijkt bezorgd dat de film zijn grote man J. Edgar Hoover, 37 jaar FBI-directeur, als homoseksueel afbeeldt. Roddelbladen melden dat in maart een scène werd opgenomen waarin Hoover, gespeeld door Leonard DiCaprio, zijn tweede man Clyde Tolson kust. FBI-onderdirecteur Mike Kortan waarschuwde Eastwood, die volgens hem in briefings het fijne wilde weten over de relatie van vrijgezel Hoover en Tolson, dat geruchten over de geaardheid van Hoover nooit zijn bewezen.