Bleker: orka moet naar Tenerife

Orka Morgan mag niet terug naar zee. Ze moet naar dierenpark Loro Parque op Tenerife. Dat heeft staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw, CDA) vanmorgen besloten. Volgens Bleker is de kans te groot dat de orka snel doodgaat als zij wordt vrijgelaten in zee.

De jonge orka strandde op 23 juni 2010 ernstig verzwakt in de Waddenzee en is opgevangen door het Dolfinarium in Harderwijk. Het Dolfinarium heeft zelf geen geschikte opvangruimte en besloot het dier in Tenerife onder te brengen. Maar in een kort geding, aangespannen door de dierenrechtenorganisatie Orka Coalitie, bepaalde de rechter in augustus dat de orka niet mocht worden overgeplaatst zonder verdere onderbouwing van het verantwoordelijke ministerie. Na verschillende partijen gehoord te hebben, heeft Bleker nu besloten dat de verplaatsing van Morgan naar Tenerife „de minst slechte oplossing” is.

„Vreselijk!”, reageert onafhankelijk orkadeskundige Astrid van Ginneken. Volgens haar is er „een reële mogelijkheid” dat de walvis het zou redden in de vrije natuur. De Duitse en Schotse onderzoekers Heike Vester en Filipa Samarra hebben de geluiden van Morgan vergeleken met die van wilde orka’s bij Noorwegen. Orka’s leven in familieverband, waarbij elke groep haar eigen dialect heeft. De veronderstelling is dat Morgan in haar eigen groep de meeste overlevingskansen heeft. Vester en Samarra vonden 77 procent overeenkomst tussen de wilde Noorse orka’s en de geluiden van Morgan. Vester vanmorgen: „Ik ben erg teleurgesteld over dit besluit.”

Volgens Van Ginneken is er een gerede kans dat Morgan binnen deze groep opgenomen kan worden. „Zekerheid heb je nooit”, zegt ze, „maar het alternatief is een miserabel leven in gevangenschap bij een niet-vreedzame groep orka’s.”

De Orka Coalitie bekijkt of zij nog tegen het besluit van Bleker in beroep kan gaan. „Dat hangt ervan af of wij daar het geld voor kunnen vinden”, zegt woordvoerder Van Genne.