Bizarre logica doorbreekt alle toneelwetten

Toneel

Het laatste nippertje

van Wim T. Schippers door Hummelinck Stuurman. Tournee t/m 31/1. ***

Een jongeman rijdt met een scooter dwars door het decor de speelvloer op. Tussen de coulissen ontstaat onenigheid. Ruziënde stemmen klinken op. Het meningsverschil onttrekt zich aan de waarneming van de toeschouwer. Zo begint Het laatste nippertje, de nieuwe theatertekst van Wim T. Schippers.

Toneelwetten bestaan om overtreden te worden: dat is het artistieke credo van Schippers. Het is ook een gevaarlijke overtuiging. Een kwart eeuw terug liet hij met Going to the Dogs een toneelstuk door honden opvoeren. Nu doorbreekt hij alle afspraken van de dramaturgie op een vrolijke, dadaïstische manier. Vijf personages staan er op het toneel. Twee mannen van middelbare leeftijd, een jonge acteur en twee actrices wisselen satire af met ernstig spel.

In deze collage van losse sketches schiet Schippers’ vertoning alle kanten op, van speelse taalvondsten tot satire. Na een schitterende parodie op de desinteresse van Nederlandse obers volgt een scène waarin twee studievrienden elkaar na jaren ontmoeten; de een is arts, de tweede zijn patiënt. Titus Muizelaar en Kees Hulst maken er ontroerend toneelspel van waarin weemoed doorklinkt om alles wat verloren ging. Regisseur Titus Tiel Groenestege geeft elke scène scherpe contouren. Wat ontbreekt, is een dwingende verhaallijn. Die toneelwet kan niet zomaar overboord worden gezet. Maar toch: Het laatste nippertje volgt de bizarre logica van het altijd weer boeiende Wim T. Schippers-universum.

Kester Freriks