Birma begonnen met vrijlatingen - ook pardon politiek gevangenen

Myanmar prisoners walk outside Insein Prison in Yangon, Myanmar Wednesday, Oct. 12, 2011 .Myanmar has begun releasing more then 6,300 prisoners but has held back on freeing some prominent political prisoners. The releases began around the country Wednesday morning after President Thein Sein issued an amnesty for 6,359 prisoners a day earlier. (AP Photo/Khin Maung Win)
Myanmar prisoners walk outside Insein Prison in Yangon, Myanmar Wednesday, Oct. 12, 2011 .Myanmar has begun releasing more then 6,300 prisoners but has held back on freeing some prominent political prisoners. The releases began around the country Wednesday morning after President Thein Sein issued an amnesty for 6,359 prisoners a day earlier. (AP Photo/Khin Maung Win) Gevangen lopen de gevangenis Insein in Yangon uit. Foto AP / Khin Maung Win

Het regime in Birma is inderdaad begonnen met de vrijlating van meer dan 6.300 gedetineerden, maar beperkt daarbij het aantal politiek gevangenen dat wordt ontheven van zijn straf.

De vrijlating begon vanochtend, zo meldt AP, nadat gisteren bekend werd dat president Thein Sein amnestie zou verlenen aan 6.359 gevangenen. Na jaren van een strikt militair regime in Birma - ook wel Myanmar - werd uitgekeken naar dit gebaar van de nieuwe regering.

NRC-correspondent Elske Schouten vanuit Indonesië:

“Het valt niet meer te ontkennen: er verandert echt iets in Birma. En dat zonder revolutie of protesten. Dezelfde leiders die het land decennialang in een ijzeren greep hebben gehouden, introduceren sinds vier maanden de ene na de andere hervorming. Ze doen het langzaam en ze regisseren alles tot in de details. Maar ook verstokte critici van het regime constateren: Birma wordt een beetje democratischer.”

Een volledige lijst van zij die vrijkomen is nog niet beschikbaar, maar familieleden bevestigen dat behalve voor criminaliteit veroordeelden enkele van de 2.000 politiek gevangenen op vrije voeten zijn gesteld. De meest prominente vrijgelaten gevangene is de monnik Shin Gambira. Hij werd op 27-jarige leeftijd veroordeeld tot 68 jaar cel vanwege zijn rol bij de opstanden in 2007.