België wel klaar voor WK 2014

België had nog een kans op de eindronde van het EK, maar Duitsland maakte gisteren aan alle illusies een einde. „We zijn beter dan Turkije.”

Verdediger Jan Vertonghen stond gisteravond in Düsseldorf met hetzelfde gevoel als twee weken geleden in Madrid. Hij had de eerste twintig minuten de indruk gehad met België een kans te hebben tegen Duitsland, net als met Ajax tegen Real. Maar ook Die Mannschaft sloeg genadeloos toe (3-1). Turkije, dat zich met de grootste moeite langs Azerbeidzjan had gewurmd (1-0), plaatste zich ten koste van België voor de play-offs om een startbewijs voor de EK van komende zomer.

„We zijn klaar voor het WK van 2014”, zei bondscoach Georges Leekens, nadat België voor de vijfde keer op rij een titeltoernooi was misgelopen. De oud-prof wilde na afloop vooral vooruitkijken. „Ik ben ontgoocheld, maar ook fier op deze ploeg na een goede kwalificatie. Het is jammer dat het is niet is gelukt, maar ik zie progressie in het elftal. We hebben tot de laatste wedstrijd meegedaan en moeten nu proberen de slippertjes eruit te halen.”

België had zijn hoop de afgelopen dagen gevestigd op de Rode Duivels, een lichtpuntje te midden van de Dexia-crisis en de formatieperikelen. Aanvoerder Vincent Kompany kondigde zelfs aan dat een verrassing in de lucht hing, al werd Duitsland voor het laatst verslagen in 1954 en op eigen bodem in 1910. Maar de selectie van Leekens opereerde als eenheid en dat was al heel wat voor een elftal dat zichzelf de afgelopen jaren tekort deed en een geur van cynisme met zich meedroeg.

Sommige voetballers vinden hun Louis Vuitton-tasjes belangrijker dan de nationale ploeg, vatte toenmalig doelman Stijn Stijnen de sfeer tweeënhalf jaar geleden samen. Belgische trainers kregen het jonge Waals-Vlaamse gezelschap maar niet aan de praat, waarna de KBVB koos voor Dick Advocaat. Even leek de cultuur te veranderen, maar de Nederlander vertrok net zo snel voor een lucratief contract bij Rusland, dat zich gisteren voor het EK plaatste.

Leekens liet de jeugdzonden van zijn voetballers achter zich en wees de jonge, talentvolle selectie op zijn mogelijkheden, met verdedigers als Kompany (Manchester City), Daniel van Buyten (Bayern München) en de Ajacieden Vertonghen en Toby Alderweireld, middenvelders als Marouane Fellaini (Everton), Axel Witsel (Benfica) en Moussa Dembélé (Fulham) en aanvallers als Eden Hazard (Lille), Romelu Lukaku (Chelsea) en Dries Mertens (PSV).

Leekens, die zich in zijn eerste termijn als bondscoach met België plaatste voor het WK van 1998, hoopte Duitsland te kunnen verrassen. Zijn ploeg begon sterk in Düsseldorf, gesteund door 5.000 supporters, maar creëerde geen kansen. Duitsland, op jacht naar de maximale 30 punten in de kwalificatie, liet België uitrazen en sloeg voor rust twee keer toe. Middenvelder Mesut Özil schoot van buiten het strafschopgebied raak, André Schürrle scoorde na een prachtige counter. Mario Gomez besliste de wedstrijd vlak na rust, Fellaini redde in blessuretijd de eer.

België kon zich na de nederlaag tegen de klasseploeg van bondscoach Joachim Löw niets verwijten. Het zijn de misstappen in de kwalificatie tegen Oostenrijk (4-4, met een blunderende doelman Logan Bailly), Turkije (1-1, met een gemiste strafschop van Witsel) en Azerbeidzjan (1-1, na een onthutsend zwak optreden) duur zijn komen te staan.

„We waren de tweede beste ploeg van deze groep, maar de uitslagen zeggen wat anders”, zei Kompany, terwijl Leekens in de catacomben van elke international persoonlijk afscheid nam. „Toch heb ik het gevoel dat we dicht bij het vereiste niveau zijn. In de kwalificatie voor het WK in Brazilië krijgen we geen tegenstanders van het niveau Duitsland, maar met de kwaliteiten van Turkije. En wij zijn beter dan zij. We hebben een mooie toekomst.”

Vertonghen noemde de gebrekkige concentratie van België als verbeterpunt. „Natuurlijk heeft Duitsland ook veel kwaliteiten, maar vanavond verliezen we door eigen fouten. Tegen Oostenrijk en Azerbeidzjan dachten we dat de overwinning binnen was en verloren we alsnog punten. Dat moet echt beter, willen we een goede serie interlands neerzetten in de WK-kwalificatie.”

Fellaini voegde eraan toe dat België nog te netjes is om zich wel te plaatsen voor het WK van 2014. „We hebben vandaag maar één gele kaart gekregen. Als Duitsland countert, moeten we ze met een overtreding durven tegenhouden. We moeten professioneler worden, anders zullen we alleen blijven winnen van Kazachstan en niet van echt grote ploegen als Duitsland.”