‘VS geen schuld bij neergehaalde Chinook in Afghanistan’

Caption: U.S. Army soldiers from Alpha Company 2nd battalion 27th infantry (The Wolfhounds) Task Force No Fear leave a Chinook helicopter upon arrival to Observation Post Mace from FOB Bostick in eastern Afghanistan Naray district, Kunar province near the border of Pakistan August 26, 2011. REUTERS/Nikola Solic (AFGHANISTAN - Tags: MILITARY CONFLICT TRANSPORT) Amerikaanse soldaten verlaten een Chinook-helikopter in de Kunar provincie in Afghanistan. Foto Reuters / Nikola Solic

Het Amerikaanse leger heeft het onderzoek naar de in Afghanistan neergeschoten helikopter in augustus afgerond. Hoewel het rapport pas later deze week verschijnt, is nu al uitgelekt dat daaruit blijkt dat de piloten geen fouten hebben gemaakt.

Dat meldt persbureau AFP op basis van anonieme bronnen binnen het Pentagon. Op 6 augustus werd een Chinook-helikopter geraakt door een raketaangedreven granaat in de Tangi vallei, in de provincie Wardak ten zuidwesten van Kabul, en stortte neer. Hierbij kwamen dertig Amerikaanse soldaten en acht Afghaanse militairen om.

Volgens het Pentagon was dit het dodelijkste incident gedurende het al tien jaren durende conflict. Onder de gedode Amerikanen bevonden zich 22 leden van het beruchte Team Six die betrokken waren bij de missie waarbij Al-Qaeda-leider Osama bin Laden omkwam.

http://youtu.be/R3BV3ZcsoCI

Het rapport van het Pentagon moet duidelijkheid scheppen over het dodelijk incident en aanbevelingen geven om in de toekomst dergelijke aanvallen af te slaan.

Op 22 september werd de Talibaanleider gedood die verantwoordelijk werd gehouden voor het neerhalen van de NAVO-helikopter. In augustus zouden ook al twee Talibaanstrijders die betrokken waren bij het incident gedood zijn.

    • Hans Klis