Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Amerikaanse Senaat verwerpt banenplan - grote nederlaag Obama

US President Barack Obama speaks about job creation and the economy at the International Brotherhood of Electrical Workers (IBEW) Local No. 5 Training Center in Pittsburgh, Pennsylvania, October 11, 2011, following a meeting of the President's Council on Jobs and Competitiveness. AFP PHOTO / Saul LOEB
US President Barack Obama speaks about job creation and the economy at the International Brotherhood of Electrical Workers (IBEW) Local No. 5 Training Center in Pittsburgh, Pennsylvania, October 11, 2011, following a meeting of the President's Council on Jobs and Competitiveness. AFP PHOTO / Saul LOEB De blokkade door het Congres is een grote politieke nederlaag voor Obama. Foto AFP / Saul Loeb

De Amerikaanse Senaat heeft Obama’s banenplan ter waarde van 447 miljard dollar geblokkeerd, ondanks al de inspanningen van Obama om de wet goedgekeurd te krijgen.

In de door de Democraten gedomineerde Senaat had Obama zestig van de honderd stemmen nodig. Maar slechts 49 leden stemden voor en 50 tegen.

Harry Reid, leider van de Democratische meerderheid veranderde zijn ja in een nee, waardoor hij volgens de regels van de Senaat het wetsvoorstel in de toekomst opnieuw in stemming kan brengen.

Onze correspondent Guus Valk in een reactie:

“De blokkade door het Congres is een grote politieke nederlaag voor Obama. De wet is voor hem van politiek levensbelang. Hij kampt met lage populariteitscijfers, een wankele economie en een werkloosheid van 9,1 procent, veel hoger dan toen hij in 2009 aantrad. Hij moet snijden in de overheidsuitgaven en tegelijk banen creëren om zijn kans op herverkiezing te vergroten.”

Wat behelst het banenplan?

“Dit banenplan moest volgens Obama ‘een einde aan het circus maken’, en bevatte elementen voor beide partijen. Er zat extra geld voor scholen in, hogere uitkeringen voor werklozen en investeringen in de publieke sector. Interessant voor Republikeinse Congresleden zouden de lagere belastingen voor bedrijven en gezinnen zijn. De Democraten in de Senaat voegden op het laatste moment nog een extra belasting toe voor miljonairs. Dat ligt goed bij Democratische kiezers.” - Guus Valk

Het afwijzen van het wetsvoorstel opent een nieuwe fase in de politieke strijd over banencreatie. Het Witte Huis en Congres willen nu de wet openbreken en proberen om delen ervan goedgekeurd te krijgen in een poging te laten zien dat ze iets kunnen bereiken op het gebied van werkloosheid.

Eric Cantor, leider van de Republikeinse meerderheid in het Huis van Afgevaardigden:

“Hopelijk is dit het einde van politieke spelletjes en hopelijk betekent dit ook dat het Witte Huis en de president stoppen met het eisen van een alles-of-niets-aanpak.”

Volgens Democraten blokkeerden Republikeinen de wet enkel uit de behoefte om Obama te zien falen.

Harry Reid:

“Het plan van de president bevat vele ideeën die de Republikeinen de afgelopen jaren hebben gesteund. Ik denk dat Republikeinen denken dat als de economie verbetert dit Obama zal helpen, dus werken ze alles tegen wat hij voorstelt.”