Albayrak vecht haar schorsing bij COA aan

COA-directeur Nurten Albayrak eiste vanmorgen in een kort geding voor de Haagse rechtbank dat ze weer aan het werk mag. Het COA verzorgt de opvang voor vluchtelingen in Nederland. Albayrak werd twee weken geleden door minister Leers (Immigratie en Asiel, CDA) op non-actief gesteld omdat zij foutieve informatie over haar salaris had verstrekt.

Volgens de advocaat van Albayrak is dat onjuist. De gevonden ‘inconsistentie’ is het gevolg van een misverstand. De gegeven informatie was gebaseerd op een 36-urige werkweek. In werkelijkheid werkte Albayrak 40 uur, waardoor haar salaris hoger uitviel. „Dat had met een telefoontje van het ministerie rechtgezet kunnen worden”, aldus de advocaat.

Volgens de advocaat van het COA had Albayrak welbewust verkeerde informatie over haar salaris verstrekt. Er was al eerder gesteggel geweest over dat salaris omdat het boven de zogenoemde balkenendenorm lag. Volgens de advocaat van Albayrak had zij nooit met de raad van toezicht of de minster gesproken over het terugbrengen van haar salaris onder de balkenendenorm. Volgens de advocaat van het COA was dat wel het geval.

Gisteren meldde minister Leers in een brief aan de Kamer dat ook de raad van toezicht op non-actief is gezet. Eén van de leden, Jaap Besemer, heeft ontslag genomen. Besemer, hoogleraar aan de TU Delft, rekent het zichzelf aan dat hij klachten van personeel over de werksfeer niet eerder met zijn collega’s had gedeeld.

Twee personeelsleden deden begin dit jaar hun beklag bij hem, maar hij heeft „de strekking van dat gesprek onjuist geïnterpreteerd”, schrijft hij in een verklaring. De andere vier leden, onder wie voorzitter Loek Hermans, tevens fractievoorzitter van de VVD in de Eerste Kamer, zijn tijdelijk teruggetreden om „een onbelemmerde voortgang van het onderzoek mogelijk te maken”, meldt Leers. De minister is nog op zoek naar een „onafhankelijk, gezaghebbend persoon” om het onderzoek naar het de bedrijfscultuur en de inrichting van het COA te leiden.