‘Aanhoudende storing Blackberry niet veroorzaakt door hackers’

Foto AFP via Getty Images / Scott Olson

De aanhoudende internetverbindingsproblemen bij Blackberry zijn niet veroorzaakt door een hack bij het telefoonbedrijf. Althans, fabrikant Research in Motion (RIM) liet vanavond weten “geen enkele reden” te hebben om dat te geloven.

David Yach, de CTO van RIM zei vanavond op een persbijeenkomst dat het weer op gang brengen van diensten als e-mail en berichtenservice Ping op dit moment prioriteit nummer één voor de fabrikant zijn. Yach kon niet zeggen hoe lang hij verwacht dat de problemen nog zullen aanhouden.

RIM benadrukte dat gebruikers van Blackberry al hun e-mails en Pingberichten vertraagd zullen ontvangen en dat er geen berichten verwijderd zullen worden om het systeem weer op gang te brengen. De fabrikant kon nog niet zeggen of gedupeerde Blackberrygebruikers eventueel gecompenseerd zullen worden voor de dagenlange storing.

De problemen met Blackberry zijn sinds vanmiddag ook opgetreden in de Verenigde Staten en Canada. Voor vanmiddag bleven de problemen beperkt tot Europa, het Midden-Oosten, Afrika en India. In Nederland leken de communicatiediensten weer langzaam op gang te komen, maar vanavond werkten de diensten nog altijd niet of nauwelijks. De problemen bij Blackberry begonnen maandag en duren sindsdien voort.

    • Pim van den Dool