West Ham toch niet in olympisch stadion

De verkoop van het Olympisch Stadion in Londen aan West Ham United gaat niet door. Dat meldde de BBC vanochtend.

Het is een tegenslag voor Londen, dat de Zomerspelen van 2012 kreeg toegewezen omdat het een bestemmingsplan had voor het stadion na de Spelen. Alle locaties zouden een nieuwe bestemming krijgen, het olympisch dorp zou sociale woningbouw worden en de stadions zouden een nieuwe eigenaar krijgen.

Het niet doorgaan van de verkoop aan voetbalclub West Ham is een tegenslag voor de Britse belastingbetaler. Olympic Park Legacy Company, de Britse regering en de Londense burgemeester zijn nu overeengekomen dat het stadion na de Spelen publiek eigendom blijft. Vijftig miljoen pond (ruim 56 miljoen euro) is opzij gezet om het vijfhonderd miljoen pond kostende stadion te runnen. De verkoop aan West Ham gaat niet door wegens financiële onzekerheid. De club is gedegradeerd uit de Premier League en zou moeite hebben het stadion te vullen, ook al wordt het na de Spelen verkleind van 80.000 naar 60.000 zitplaatsen.

Ook zet rivaal Tottenham Hotspur, dat ook van het olympisch stadion zijn nieuwe onderkomen had willen maken, zijn juridische strijd door. Tottenham beweert dat West Ham staatssteun heeft gekregen: een lening van deelgemeente Newham. Volgende week zou de zaak opnieuw dienen voor het Hooggerechtshof. Ook de Europese Commissie zou een onderzoek zijn begonnen naar mogelijke staatssteun.

De Olympic Park Legacy Company vreest zo ernstige vertraging bij het verkoopproces, en zette het stop. Gezocht wordt nu naar huurders die het stadion voor langere tijd willen huren om leegstand te voorkomen.