Wat doet het hbo met al dat geld?

opinext@nrc.nl

Langstudeerders, zo heeft ook de Eerste Kamer onlangs besloten, moeten straks 3.000 euro extra collegegeld betalen. Een langstudeerder betaalt daarmee in totaal bijna 5.000 euro collegegeld. De hogescholen zeggen dat studenten voor wie zij geen subsidie meer ontvangen nu eenmaal zoveel ‘kosten’.

De Hogeschool voor de Geesteswetenschappen (HGU) verzorgt als ongesubsidieerde hogeschool opleidingen op het gebied van de (geestelijke) gezondheidszorg, religiestudies, filosofie en spiritualiteit. Studenten betalen dit cursusjaar 1.910 euro collegegeld. Het niveau van de opleidingen die de HGU verzorgt, ligt aantoonbaar hoger dan dat van het reguliere hbo en ook het rendement is veel groter. Met veel minder geld verzorgt het HGU dus beter onderwijs.

De vraag dringt zich op wat het reguliere hbo met al het subsidiegeld doet. Wordt het niet tijd dat het zich daar publiekelijk voor verantwoordt?

Martin Slagter

Docent Journalistiek en Filosofie aan het ROC ASA en de Hogeschool voor de Geesteswetenschappen in Utrecht