Voormalig premier Oekraïne 7 jaar cel in

De Oekraïense oppositieleider en ex-premier Joelia Timosjenko is vandaag veroordeeld tot zeven jaar cel en een boete van 139 miljoen euro wegens machtsmisbruik. Timosjenko heeft volgens de rechtbank als premier in 2009 het staatsenergiebedrijf Naftogaz bevolen een voor Oekraïne nadelig contract met het Russische Gazprom te tekenen teneinde de gastoevoer tot haar land te garanderen. Zij had daarvoor geen toestemming van het kabinet. Naftogaz leed daardoor een verlies van 139 miljoen euro, aldus de rechtbank.

Tijdens een pauze van de zitting zei Timosjenko, geflankeerd door haar dochter en man, tegen de pers dat zij onschuldig is. Het proces tegen haar zou politiek van aard zijn. „U weet heel goed dat dit vonnis niet wordt uitgesproken door de rechter, maar door president Janoekovitsj”, zei ze. „Deze strafzaak is uit de duim gezogen. Janoekovitsj keert terug naar 1937.” Daarmee doelt zij op de showprocessen die Stalin in dat jaar tegen zijn tegenstanders voerde.

De EU, met Rusland de belangrijkste handelspartner van Oekraïne – heeft steeds gezegd dat het associatieverdrag met Oekraïne, dat ieder moment kan worden gesloten, in gevaar komt als Timosjenko in de cel belandt. Eerder heeft de EU Oekraïne voorgesteld de veronderstelde misdaad van Timosjenko te decriminaliseren door de wet te wijzigen. Het Oekraïense parlement is daarmee bezig, maar lijkt te wachten tot Timosjenko is veroordeeld.

Voor het gebouw van de rechtbank hadden zich vanmorgen enige duizenden voor- en tegenstanders van Timosjenko verzameld. Er zijn duizenden ME’ers ingezet.

Gasprinses van Oekraïne: pagina 10