Uitgelicht

Nederland, 05-03-2005. 25 jaar nacht van de Poezie in Muziekcentrum Vreedenburg. De 60 jarige Jules Deelder tijdens zijn voordracht , "kutgedicht" foto Michael kooren. Michael Kooren

Film

Erin Brockovich (Steven Soderbergh, 2000, VS). Soderbergh verfilmde met humanistische blik het waargebeurde verhaal van een laagopgeleide, alleenstaande moeder (Julia Roberts) en een cynische, gedesillusioneerde advocaat (Albert Finney) die samen de strijd aanbinden met een chemieconcern dat op grote schaal grondwater vervuilt. De casting van Roberts is verrassend, maar ze speelt overtuigend een aards personage met wie niet te sollen valt, een rol die ver afstaat van haar meer gebruikelijke optredens in romantische komedies. Roberts kreeg er een Oscar voor. De echte Erin Brockovich komt in de film voor als serveerster Julia. RTL8, 20.30-23.05u.

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (Peter Jackson, 2001, N-Zeeland). Eerste deel van even magistrale als succesrijke trilogie naar onverfilmbaar geachte bestseller van Tolkien werd tegelijk met de twee vervolgdelen opgenomen op Nieuw-Zeelandse locaties. De plot kent weinig variatie en al te veel monsters maken murw, maar je komt ogen tekort. Met o.a. Cate Blanchett en Orlando Bloom. RTL7, 20.30-00.05u.

City by the Sea (Michael Caton-Jones, 2002, VS). Robert De Niro speelt routinehoofdrol van rechercheur in psychologische thriller vol problematische vader-zoonrelaties. Zijn eigen zoon blijkt hoofdverdachte in een moordzaak. Ook met Frances McDormand.BBC 1, 00.25-02.10u.

Informatief

Syrien undercover – im Herzen der Revolte. Eerste reportage vanuit Syrië sinds daar een opstand tegen het regime van de familie al-Assad uitbrak. Met haar handcamera filmde journaliste Sofia Amara in Damascus en Homs de dagelijkse betogingen na het avondgebed of bij begrafenissen. In Rastan kwam zij in contact met gedeserteerde legerofficieren die een eigen strijdkracht tegen het regime opbouwen. In Homs filmde ze ook hoe hard regeringsgetrouwe troepen tegen de bevolking optreden: met bombardementen op woonwijken, het schieten met scherp op demonstranten en het arresteren, martelen en terechtstellen van willekeurige demonstranten. Amara zou ook bewijs gevonden hebben voor de deelname van leden van de Libanese Hezbollah en van de Iraanse Raad van de Hoeders van de Grondwet aan de bloedige repressie.Arte, 20.15-21.10u.

Die Diktatoren von Damaskus. Documentaire over de rol van de familie al-Assad in Syrië. De vader van de huidige president kwam in 1971 via een militaire putsch aan de macht; na zijn dood in 2000 volgde zoon Baschar hem op. De film analyseert hun levensverhalen en de manier waarop zij het complexe Syrië bijeen trachtten te houden. Daarbij valt vooral het onbarmhartige karakter van de al-Assads op: het steunen met geld en wapens van gewelddadige organisaties als Hezbollah en Hamas en hun vermeende betrokkenheid bij de moord op de Libanese politicus Rafik al-Hariri. Arte, 21.10-22.20u.

Back in the USSR. Afleverin twee van serie waarin oud-correspondenten en goede vrienden Stefan Blommaert en Jan Balliauw terugkeren terug naar de inmiddels onafhankelijke staten van de voormalige Sovjet-Unie om daar de huidige stand van zaken op te nemen.Canvas, 21.35-22.30u.

Koppen XL: The Clink. Reportage over een restaurant binnen de poorten van een gevangenis in High Down, Surrey. Het personeel bestaat er uit veroordeelden die er een vak leren.Eén, 21.25-22.00u.

Sport

Voetbal: Duitsland - België. Rechtstreeks verslag van de EK-kwalificatiewedstrijd in de Esprit Arena in Düsseldorf.Canvas, 18.45-21.00u.

Voetbal: Zweden - Nederland. Verslag van de EK-kwalificatiewedstrijd in de Swedbank Arena in Solna. Veronica, 19.00-22.00u.

Spanje - Schotland. Verslag van de EK-kwalificatiewedstrijd in het Estadio José Rico Pérez in Alicante.BBC 2, 20.30-23.00u.

Voetbal: Frankrijk - Bosnië-Herzegovina. Verslag van de eerder vanavond gespeelde EK-kwalificatiewedstrijd in het Stade de France in Parijs. TV5, 23.56-01.45u.

Radio

Avondconcert. Het Nederlands Kamerorkest en Nederlands Kamerkoor o.l.v. Gordan Nikolic, met Herre-Jan Stegenga (cello), Martijn Cornet (bas), Fabio Trümpy (tenor), Johannette Zomer (sopraan) en Cora Burggraaf (alt), in de Ouverture Coriolan van Beethoven; Variaties op een thema van Tallis van Vaughan Williams; Svyati voor cello solo en koor van Tavener en de Paukenmis van Haydn. Radio 4, 20.02-23.00u.

De avonden. Een gesprek met Scarlett Hooft Graafland over haar expositie van landschapsfoto’s in Huis Marseille en een documentaire over de samenwerking tussen Jules Deelder en het New Cool Collective. Radio 6, 21.02-23.00u.