uitgelicht

Film

Erin Brockovich (Steven Soderbergh, 2000, VS). Soderbergh verfilmde met humanistische blik het waar gebeurde verhaal van een laagopgeleide, alleenstaande moeder (Julia Roberts) en een cynische, gedesillusioneerde advocaat (Albert Finney) die samen de strijd aanbinden met een machtig chemieconcern dat op grote schaal het grondwater vervuilt. De casting van Roberts is wellicht verrassend, maar ze speelt overtuigend een aards personage met wie niet te sollen valt, een rol die ver afstaat van haar meer gebruikelijke optredens in romantische komedies. Roberts kreeg er een Oscar voor. De echte Erin Brockovich komt in de film voor als serveerster Julia.RTL8, 20.30-23.05u.

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (Peter Jackson, 2001, N-Zeeland). Eerste deel van even magistrale als succesrijke trilogie naar onverfilmbaar geachte bestseller van Tolkien werd gelijktijdig met de twee resterende delen opgenomen op Nieuw-Zeelandse locaties. De plot kent weinig variatie en al te veel monsters maken murw, maar je komt ogen tekort. met o.a. Cate Blanchett en Orlando Bloom.RTL7, 20.30-00.05u.

City by the Sea (Michael Caton-Jones, 2002, VS). Robert De Niro speelt routinehoofdrol van rechercheur in psychologische thriller vol problematische vader-zoonrelaties. Zijn eigen zoon blijkt hoofdverdachte in een moordzaak. Ook met Frances McDormand. BBC 1, 00.25-02.10u.

Informatief

Syrien undercover - im Herzen der Revolte. Eerste reportage vanuit Syrië sinds daar een opstand tegen het regime van de familie al-Assad uitbrak. Met haar handcamera filmde journaliste Sofia Amara in Damascus en Homs de dagelijkse betogingen na het avondgebed of bij begrafenissen. In Rastan kwam zij in contact met gedeserteerde legerofficieren die een eigen strijdkracht tegen het regime opbouwen. In Homs filmde ze ook hoe hard regeringsgetrouwe troepen tegen de bevolking optreden: met bombardementen op woonwijken, het schieten met scherp op demonstranten en het arresteren, martelen en terechtstellen van willekeurig opgepakte demonstranten. Amara zou ook bewijs hebben gevonden voor aanwezigheid bij en deelname aan de bloedige repressie door leden van de Libanese Hezbollah en de Iraanse Raad van de Hoeders van de Grondwet. Arte, 20.15-21.10u.

Die Diktatoren von Damaskus. Documentaire over de rol van de familie al-Assad in Syrië. De vader van de huidige president kwam in 1971 via een militaire putsch aan de macht; na zijn dood in 2000 volgde zoon Baschar hem op. De film analyseert hun levensverhalen en de manier waarop zij Syrië, een buitengewoon complex land, bijeen trachtten te houden. Daarbij valt vooral het onbarmhartige karakter van de al-Assads op: het steunen met geld en wapens van gewelddadige organisaties als Hezbollah en Hamas en hun vermeende betrokkenheid bij de moord op de Libanese politicus Rafik al-Hariri.Arte, 21.10-22.20u.

Koppen XL: The Clink. Reportage over een restaurant binnen de poorten van een gevangenis in High Down, Surrey. Het personeel bestaat uit veroordeelden die daar een vak leren. Eén, 21.30-22.00u.

Muziek

Later Live... with Jools Holland. Live muziekprogramma van presentator Jools Holland met vanavond ondermeer optredens van Peter Gabriel, de folkgroep Noah & the Whale, de online-sensatie Lana Del Rey en de hiphop-zanger Ghostpoet. BBC2, 23.00-23.30u.

Sport

Voetbal: Duitsland - België. Rechtstreeks verslag van de EK-kwalificatiewedstrijd in de Esprit Arena in Düsseldorf. Canvas, 18.45-21.00u.

Voetbal: Zweden - Nederland. Verslag van de EK-kwalificatiewedstrijd in de Swedbank Arena in Solna. Veronica, 19.00-22.00u.

Spanje - Schotland. Verslag van de EK-kwalificatiewedstrijd in het Estadio José Rico Pérez in Alicante.BBC 2, 20.30-23.00u.

Voetbal: Frankrijk - Bosnië-Herzegovina. Verslag van de eerder vanavond gespeelde EK-kwalificatiewedstrijd in het Stade de France in Parijs.TV5, 23.56-01.45u.

Radio

Avondconcert. Het Nederlands Kamerorkest en Nederlands Kamerkoor o.l.v. Gordan Nikolic, met Herre-Jan Stegenga cello, Martijn Cornet bas, Fabio Trümpy tenor, Johannette Zomer sopraan en Cora Burggraaf alt, in de Ouverture Coriolan van Ludwig van Beethoven; Variaties op een thema van Tallis van Ralph Vaughan Williams; Svyati voor cello solo en koor van John Tavener en de Paukenmis van G.F. Haydn. Radio 4, 20.02-23.00u.