Twintig jaar na de Russen

Back in the USSR

Canvas, 21.25-22.15

In de documentaireserie ‘Van Moskou tot Moermansk’maakte de Nederlandse televisiekijker enkele jaren geleden kennis met het moderne Rusland. Door radioactieve komkommers, gammele treinen, elanden en heel veel wodka maakte Jelle Brandt Corstius de invloed van de complexe geschiedenis een stuk begrijpelijker.

In ‘Back to the USSR’ laten Jan Balliauw en Stefan Blommaert de Vlamingen kennismaken met dit Rusland. Daar komt iets minder wodka aan te pas, maar is minstens zo interessant. Voor deze documentairereeks keerden ze terug naar de voormalige Sovjet-Unie om de balans op te maken. Hoe gaat het nu met de landen? Wat is er veranderd? Is er eigenlijk wel iets veranderd?

De aflevering van vanavond gaat over de levenskwaliteit van de voormalige Sovjet-Russen. Twintig jaar geleden was die nagenoeg gelijk. Inmiddels zijn er grote verschillen. Inwoners van Letland leven in een westerse democratie, terwijl Wit-Rusland de laatste dictatuur van Europa kent. Hoe vergaat het ze?

Wie de eerste aflevering heeft gemist, kan deze terugkijken op www.canvas.be/backintheussr. Daar is ook extra informatie en filmmateriaal te vinden.

Sarah Graman

    • Sarah Graman