Trojka: Griekenland krijgt weer nieuwe tranche noodhulp

De Griekse regering werkt voldoende aan het terugdringen van het begrotingstekort en krijgt waarschijnlijk begin november weer een nieuwe tranche van hulpgeld uit het Europese noodfonds. Dat heeft de trojka van EU, IMF en ECB vanmiddag bekend gemaakt.

De trojka schrijft in een rapport dat de vooruitgang van Griekenland bij het werken aan het begrotingstekort “ongelijk” is geweest. Griekenland gaat zijn begrotingsdoelstellingen voor dit jaar niet halen, bevestigt de trojka, maar met het doorvoeren van extra structurele hervormingen kan het land zijn doelen voor het jaar 2012 wel halen. Voor de begrotingsdoelstellingen voor de twee jaar daarna zijn ook weer extra maatregelen nodig, aldus de trojka.

De ernst van de recessie die de Griekse economie momenteel treft is groter dan de verwachting die de trojka in juni had. EU, IMF en ECB verwachten daarom dat Griekse bedrijven dit jaar “significant” lagere winsten zullen maken dan eerder verwacht en dat Griekenland pas vanaf 2013 tekenen van economisch herstel zal vertonen.

Griekenland en inspecteurs van de trojka voerden de afgelopen weken druk overleg over de grote bezuinigings- en hervormingsopdracht waar de Griekse regering voor staat. Topambtenaren zeiden vorige week al dat het niet zeker, maar wel waarschijnlijk was dat de Grieken de nieuwe tranche noodhulp zouden krijgen. Inspecteurs van trojka verlieten de Griekse hoofdstad Athene eerder dit jaar uit protest tegen de trage voortgang van de Griekse ombuigingsmaatregelen.