Tourschema van 2012 per ongeluk al bekend

Als het rittenschema klopt, lijken de tijdritspecialisten in het voordeel.

Het was per ongeluk even online: het etappeschema van de Tour de France van 2012. Een journalist van de wielerwebsite velopeloton.com kwam erachter door het jaartal in het internetadres aan te passen – zoals onlangs ook de Miljoenennota voortijdig bekend werd. De link werkt inmiddels niet meer. Het is niet duidelijk of het door de site gepubliceerde routeschema echt is. Dat wordt volgende week duidelijk, dan is in Parijs de officiële presentatie van het rittenschema.

Volgens de site bevat de Tour in 2012 geen ploegentijdrit, wel twee individuele tijdritten van 38 en 52 kilometer en een 6 kilometer lange proloog in Luik. Dat is in het voordeel van tijdritspecialisten als Tourwinnaar Cadel Evans, drievoudig winnaar Alberto Contador en Bradley Wiggins.

Er zijn verder negen vlakke ritten, vier tussenetappes, waarvan één met aankomst bergop, en vijf bergetappes in het parcours opgenomen. Twee keer is de finish in het hooggebergte.

Na de start in Luik, op zaterdag 30 juni, volgen nog twee Belgische etappes voordat het peloton de Franse Kanaalkust aandoet. Daarna wordt weer boven Parijs langs koers gezet naar Lotharingen, Vogezen en Jura. De achtste rit eindigt in Zwitserland. Via de Alpen en Provence gaat het peloton door naar de Pyreneeën en vandaar in een rechte lijn omhoog naar Parijs. (Novum)