Topbankier: Dexia wist al eerder van geldproblemen

Dexia wist al veel eerder dat ze in acute liquiditeitsnood kon komen door de financiële crisis. Dat zegt topbankier Dirk Bruneel. Foto Reuters / Thierry Roge

De Frans-Belgische groep Dexia wist al veel eerder dat ze in acute liquiditeitsnood kon komen door de financiële crisis. Dat zegt de Vlaming Dirk Bruneel, van 2001 tot 2008 lid van het directiecomité, vandaag in NRC Handelsblad.

In de periode 2004-2005 werd het financieringsmodel van de Franse activiteiten doorgelicht in het directiecomité van Dexia. De groep kwam tot de conclusie dat indien Dexia zijn dubbele AA-rating zou verliezen, dat model geen stand kon houden, aldus Bruneel.

Bruneel:

“Een kredietrating van AA- kon nog net, zo bleek uit de analyse. Maar als kredietbeoordelaars als Moody’s en Standard & Poor’s dat niveau verder zouden afwaarderen, moest het model herbezien worden en zou de financiële groep niet meer in staat zijn om voldoende geld uit de markt te halen.”

De conclusie werd getrokken drie jaar vóór de kredietcrisis in volle hevigheid losbarstte en Dexia voor de eerste keer in acute geldnood kwam. “Toen was er geen twijfel meer dat het model niet kon overleven”, zegt Bruneel. “En toch heeft Pierre Mariani [oud-medewerker van Sarkozy en in het najaar van 2008 benoemd als bestuursvoorzitter van Dexia, red.] dat probleem niet aangepakt”, zegt de gewezen topbankier van Dexia.

‘Opmerkelijk dat Franse toezichthouder niet heeft ingegrepen’

Bruneel wijst op de nodige druk uit Parijs. “Politiek gezien heeft het bestuur de moed niet gehad om te zeggen: de financiering van de Franse activiteiten was het probleem.” Dexia Crédit Local de France, de Franse zuster van Dexia Bank België, stond onder Frans bancair toezicht en het is volgens Bruneel opmerkelijk dat ook deze toezichthouder niet heeft ingegrepen. “Wellicht omdat daardoor de Franse belangen zouden worden geschaad.”

Dexia heeft wel in de daaropvolgende jaren gesprekken gevoerd met andere banken, zoals de Banque de la Poste, in een poging alternatieve financiering te vinden, stelt Bruneel. Maar niemand vond het volgens hem belangrijk genoeg. België ondersteunde op een directe manier de Franse balans door overdracht van spaardeposito’s. En indirect werden er Belgische activa verpand om geld vrij te maken voor de Franse divisie die diverse grote projecten van lokale besturen financierde.

Dexia wordt opgesplitst

Eerder deze week werd bekend dat de Frans-Belgische groep Dexia wordt opgesplitst. België betaalt 4 miljard euro voor de aankoop van Dexia Bank België. De Franse overheid wil het Franse deel van Dexia overhevelen naar de Franse staatsbank Caisse des Dépots en laten aansluiten bij de Banque de la Poste.

Dexia raakte afgelopen week in acute geldnood door de Europese schuldencrisis.