Toch drie turners naar toestelfinales op WK

Drie Nederlandse turners plaatsten zich voor toestelfinales op de WK: Van Gelder (ringen), Zonderland (rek) en Wammes (sprong).

Yuri van Gelder, Epke Zonderland en Jeffrey Wammes hebben zich op de WK turnen in Tokio geplaatst voor toestelfinales. Van Gelder ging als vierde door naar de eindstrijd op ringen, Zonderland als zevende naar de rekstokfinale. Wammes’ optreden van zondag bleek net goed genoeg voor een finaleplaats op sprong, hij werd achtste.

Aan het eind van de eerste dag, halverwege de kwalificaties, leek Zonderland de finale mis te lopen. De specialist op rek, die geacht wordt een medaille te winnen bij de Olympische Spelen in Londen, stond teleurstellend op de zesde plaats – terwijl de Chinezen, Russen, Fransen, Australiërs en Wit-Russen gisteren nog in actie moesten komen. De oorzaak lag grotendeels bij hemzelf. Zonderland koos voor een voorzichtige oefening, die na een matige uitvoering op een lage score uitkwam. Maar het bleek net genoeg en de turner kwam met de schrik vrij. Als Zonderland bij de eerste drie eindigt, plaatst hij zich voor de Spelen.

In de landenwedstrijd werd Nederland negentiende, waardoor de ploeg niet mag meedoen aan het kwalificatietoernooi van de Olympische Spelen van 2012. (NRC)