Suarez en Europa leveren Ajax winst

Ajax heeft na twee jaren van forse verliezen weer een winst geboekt. Met dank aan betere sportieve prestaties in Europa en het vertrek van Luís Suarez en Urby Emanuelson.

Hij is in zicht, de grens van 100 miljoen. Ajax boekte het afgelopen jaar een 41 procent hogere omzet van 97 miljoen euro.

De voetbalclub, die in 1998 op de beurs debuteerde, wist de inkomsten vooral op te krikken door de succesvolle prestaties in Europa. Het enkele bereiken van de Champions League stond in het seizoen dat 30 juni werd afgesloten borg voor ruim 11 miljoen inkomsten. Ajax kreeg vorig jaar via PAOK Saloniki en Dinamo Kiev toegang tot het Europese hoofdtoernooi. Doordat de club binnen haar poule derde werd, mocht Ajax vervolgens nog meedoen in de een na hoogste Europese competitie, de UEFA Europa League.

De Europese premie-inkomsten kwamen ruim 10 miljoen hoger uit dan het jaar ervoor. Ook de recettes van Europese wedstrijden stegen daardoor met 7 miljoen euro. Televisie-inkomsten en merchandising groeiden mee met 5 miljoen euro.

Voetballers werden echter ook duurder. Ajax was vorig jaar 3 miljoen meer kwijt aan lonen en salarissen, in totaal 51 miljoen. Daaronder ook diverse vertrekpremies voor afgevloeide trainers en directieleden. Het aantal voltijdsbanen daalde van 237 naar 219, waaronder acht minder in „de spelersgroep”. Door de sterke kostenstijgingen kwam het operationele resultaat uit op 2 miljoen euro.

Maar de club profiteerde van succesvolle transfers. De eenmalige resultaten op vertrokken sterspelers waren het afgelopen seizoen bijna 20 miljoen hoger dan vorig jaar. Luís Suarez ging naar Liverpool en Urby Emanuelson naar AC Milan. Samen waren zij goed voor een resultaat van 25 miljoen euro, ruim vier maal zoveel als vorig jaar. Ajax schreef echter ook meer af op zijn spelerskapitaal. Investeringen in de Uruguyaan Nicolás Lodeiro en de van AZ overgekomen Mounir El Hamdaoui verhoogden de afschrijvingskosten. Daarnaast deed Ajax een „afwaardering op de boekwaarde van de vertrokken Lindgren”. De Zweedse voetballer vertrok onlangs transfervrij naar Red Bull Salzburg. Ajax betaalde 7,7 miljoen aan de fiscus vanwege een claim uit 1997 met betrekking tot de transfers van Shota Arveladze en Michael Laudrup.

Beleggers reageerden vanochtend enthousiast. Op een licht dalende beurs – de AEX-index noteerde rond het middaguur 1 procent lager – stond het aandeel Ajax 5 procent hoger op 6,65 euro.