Staking Agentschap NL van de baan na sociaal plan 'payrollers'

Er komt geen staking bij Agentschap NL, een onderdeel van het ministerie van Economische Zaken. Gisteren stemden 475 personeelsleden in met een sociaal plan. Vakbonden FNV Bondgenoten en CNV Dienstenbond denken het maximaal haalbare resultaat te hebben verkregen.

De 475 ambtenaren, die wilden gaan staken, waren ontevreden over de aparte behandeling, die zij kregen ten opzichte van de duizenden andere ambtenaren, die worden ontslagen bij het ministerie. De protesterende ambtenaren zijn niet direct in dienst bij het ministerie, maar bij het zogenoemde payrollbedrijf CapitalP. Dat bedrijf, onderdeel van uitzendconcern USG People, komt nu met een sociaal plan.

De payroll-ambtenaren krijgen van CapitalP een half jaar de tijd om werk te zoeken. De eerste vijf maanden zijn ze één dag per week vrijgesteld om werk te zoeken, de laatste maand geheel. Ze krijgen ongeveer een maand per dienstjaar mee als ontslagvergoeding. „Dit is nog steeds niet te vergelijken met de regeling voor gewone ambtenaren,” zegt Mariëtte Patijn van FNV Bondgenoten. „Die krijgen 18 maanden tijd om een nieuwe baan te zoeken.” Gewone ambtenaren krijgen daarentegen geen ontslagvergoeding. Bonden zijn blij dat er duidelijkheid is. Lang was onduidelijk of er een sociaal plan zou komen.

Payrolling is een nieuwe trend onder uitzendbureaus. Payrollbedrijven werven geen personeel, maar zetten ze louter op hun eigen loonlijst. De constructie wint in het bedrijfsleven en bij de overheid aan populariteit omdat payrollbedrijven hun personeel makkelijker kunnen ontslaan dan de inhurende organisaties zelf. Payrollbedrijven hoeven bij uitkeringsinstantie UWV alleen aan te tonen dat een opdrachtgever is weggevallen. Omdat payrollbedrijven geen echte bemiddelaars zijn, zoeken ze zelden naar ander werk voor hun personeel.

Er werken 1.200 payrollers bij de rijksoverheid. Inclusief gemeenten en provincies werken zo'n 7.000 payrollers bij de overheid als geheel, meldt branchevereniging VPO. De constructie is omstreden, omdat arbeidsrechtjuristen als Johan Zwemmer vinden dat de werkgever, die het payrollbedrijf inhuurt, eigenlijk de echte werkgever is. Volgens Zwemmer is payrollen louter bedoeld om het ontslagrecht te omzeilen.