Slowakije houdt versterking EFSF tegen - Slowaakse regering gevallen

Slowaakse afgevaardigden nemen even pauze tijdens het debat over uitbreiding van het noodfonds EFSF. Foto Reuters / Petr Josek

Het parlement van Slowakije heeft zojuist tegen uitbreiding van het Europese noodfonds, EFSF, gestemd. Slowakije was het laatste van de EU-landen dat akkoord moest gaan met het op 21 juni overeengekomen plan. Dat meldt persbureau AFP.

Na de stemming viel de regering van Slowakije. Premier Iveta Radicova had al gedreigd met opstappen als de meerderheid van het parlement tegen zou stemmen; nu zegde het parlement ook het vertrouwen in de regering op. Dat was een eis van de sociaal-democratische oppositie. Die partij wilde, hoewel zij voor versterking van het noodfonds was, dat de regering zou opstappen alvorens akkoord te gaan met de uitbreiding van het noodfonds.

Een kleine coalitiepartner besloot zich van stemming te onthouden, toen Radicova haar lot aan de stemming verbond. Daarmee verloor de regering de meerderheid voor een akkoord.

Met de val van de regering komt er ruimte voor een herstemming over het EFSF, vermoedelijk in de komende dagen. Naar verwachting zal dan wel worden ingestemd met het plan.

Onzekerheid over stemming drukt beurzen licht in het rood

De Amsterdamse beurs sloot vandaag met een klein verlies. Beleggers waren onzeker over de stemming in het Slowaakse parlement en Griekenland kreeg vandaag te horen dat het begin november een volgende tranche van acht miljard euro tegemoet kan zien.

De AEX-index sloot 0,2 procent lager op 292,88 punten. De Midkap verloor 0,5% op een slotstand van 469,58 punten. De beurzen in Londen en Parijs verloren 0,3 procent. De DAX-index in Frankfurt eindigde 0,3 procent in de plus.

Slowakije laatste van 17 EU-landen

De leiders van de eurozone hebben op de top van 21 juli afgesproken om de omvang van het reddingsfonds te verhogen tot 440 miljard euro en het nieuwe bevoegdheden toe te kennen. Slowakije was het laatste euroland dat over de plannen stemde. Alle zeventien eurolanden moeten het akkoord ratificeren.

Naast de verhoging van de financiële omvang van het noodfonds moet het EFSF de bevoegdheid krijgen in te grijpen op de obligatiemarkten – nu doet de Europese Centrale Bank (ECB) dat. Ook moet het EFSF sneller en flexibeler leningen kunnen verstrekken voordat landen echt in diepe crisis raken, zoals Griekenland.

    • Peter van der Ploeg