Schoolbestuur stapt op wegens 'discriminatie'

Een basisschool in Ede wilde leerlingen op basis van hun afkomst kunnen selecteren.

Het voltallige stichtingsbestuur van de in opspraak geraakte openbare basisschool De Zuiderpoort in Ede is gisteren afgetreden naar aanleiding van het plan om allochtone kinderen te weren van de school. Het bestuur van de stichting Proominent vindt het onterecht dat het plan om leerlingen op basis van hun afkomst te selecteren discriminerend wordt genoemd.

Twee weken geleden stapte bestuursvoorzitter Han Plas al op. De Zuiderpoort is een vrijwel volledig zwarte school. Om het aandeel autochtonen op te krikken, wilde de school leerlingen gaan selecteren op basis van afkomst. Het ministerie van Onderwijs liet daarop weten dat de inspectie onmiddellijk ingrijpt als de plannen worden doorgezet.

Het vertrekkende bestuur van Proominent zegt nu dat de plannen in de media ongenuanceerd discriminerend zijn genoemd. Ook zou de gemeenteraad van Ede de toezegging het plan te heroverwegen hebben genegeerd. Het bestuur zegt zich door een kleine „hype” beschadigd te voelen. De bestuursleden stellen dat „in het belang van het openbaar onderwijs in Ede, de stichting wordt geleid door een bestuur met slagkracht”. Daarom zouden ze zich genoodzaakt zien op te stappen. Voor hun inzet kregen zij overigens niet betaald. (NRC)