Rutte laat Leers ruzie bijleggen met Wilders

Minister Gerd Leers (Immigratie, CDA) heeft op verzoek van premier Rutte contact gezocht met gedoogpartner Geert Wilders.

De PVV-leider was boos dat Leers had gezegd dat immigratie een „verrijking” is voor de samenleving. In een tweet schreef Wilders: „Leers bezigt CDA-onzinteksten over immigratie. Beetje dom. Maar PVV rekent hard af op nakomen afspraken en resultaten.” De minister had die reactie van Wilders weer „volstrekt overtrokken en overspannen” genoemd.

Rutte wilde dat Leers dit „misverstand” uit de wereld zou helpen, zo liet Leers gisteren in het tv-programma Pauw en Witteman weten. Dat heeft Leers per e-mail met Wilders gedaan, zegt zijn woordvoerder. Het misverstand zou eruit bestaan dat Leers zich niet houdt aan afspraken uit het gedoogakkoord om immigratieregels strenger te maken en zo immigratie terug te dringen.

De relatie tussen Wilders en Leers is sinds het aantreden van het kabinet gespannen. Voordat hij minister mocht worden, moest Leers bij Wilders op gesprek, omdat hij in het verleden felle kritiek had geuit op de PVV-leider. In 2007 schreef hij een pamflet tegen Wilders. Diens gedrag leidde volgens Leers tot „haat zaaien” en „angst oogsten”.

Een jaar geleden noemde Wilders de minister al de „zwakke schakel van het kabinet”, omdat Leers het EU-plan om de visumplicht voor Albanezen en Bosniërs te schrappen, niet tegenhield. Volgens de oppositie verliest Leers zo langzamerhand zijn geloofwaardigheid.

Een deel van het CDA heeft nog steeds moeite met de gedoogrol van de PVV. Een belangrijk onderdeel van die weerstand zit in de anti-immigrantentoon van Wilders. Vanochtend herhaalde CDA-prominent Herman Wijffels op BNR Nieuwsradio zijn kritiek op „dit type constructie en beleid”. Die is volgens hem zeer schadelijk voor het CDA. Wie dat anders ziet is volgens Wijffels „ziende blind en horende doof”.