Rotterdam en Haaglanden willen zo snel mogelijk Metropoolregio

De skyline van Rotterdam vanaf de Euromast. Foto NRC / Vincent Mentzel

De stadsregio Rotterdam en het stadsgewest Haaglanden willen zo snel mogelijk samengaan in een Metropoolregio Rotterdam-Den Haag.

Dat zeiden burgemeesters Ahmed Aboutaleb van Rotterdam en Jozias van Aartsen van Den Haag vandaag in een reactie op de brief van het kabinet over de bestuurlijke vernieuwing in de Randstad, zo meldt RTL Nieuws.

De steden willen samen optrekken om sterker te worden in economisch opzicht, een verbeterslag te maken in de infrastructuur en de kenniseconomie een impuls te geven. Ook op het gebied van recreatie en cultuur moeten de handen ineen worden geslagen.

Vóór het begin van volgend jaar willen de burgemeesters met een uitgewerkt plan komen. De twee steden zijn al jaren bezig met de voorbereidingen.

Klik op het plaatje voor meer informatie.Klik op het plaatje voor meer informatie.

Randstadprovincie

Het kabinet komt binnenkort met een wetsvoorstel om Utrecht, Noord-Holland en Flevoland te laten fuseren tot één Randstadprovincie. Zo’n gezamenlijke provincie moet de bestuurslast verminderen en de communicatie voor bedrijven met de provincie gemakkelijker maken. Het plan bestond al langer, maar de tegenstand vanuit de Tweede Kamer en de provincies is aanzienlijk. Minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken, CDA), verantwoordelijk voor de mogelijke fusie, wil ondanks de felle kritiek het debat nogmaals voeren.

    • Marije Willems