Robot met aluminium krukas en fietskabels

Reno Albronda

Werknemer bij een fietsenstalling, ex-eigenaar van een fietsenwinkel

Wat is het?

„Een robot die met pistolen zwaait, en met haar mond beweegt. Ze kan ook met een robotstem ‘make my day’ zeggen, zoals Clint Eastwood in Dirty Harry.”

Hoe werkt het?

„Er zit van alles in. Het hoofd is een oefenhoofd voor kapsters, de romp is een oude plantenbak en de voorkant, met die borsten, is een oude verpakking van kerstballen. Binnenin zit een motor met een aluminium krukas, die vier fietskabels heen en weer trekt.

„Die spullen heb ik gewoon thuis liggen. Vroeger als kind schroefde ik alles al uit elkaar, om er weer wat anders van te maken. Het kaphoofd heb ik gekregen van een vriend. Die elektromotor heb ik wel gekocht.

„Aan onderdelen heeft het misschien een paar tientjes gekost. Ik heb er een maand of twee over gedaan; aan pure werktijd misschien een weekje.”

Waarom?

„Ik wou al een poosje een bewegende robot maken. Ik houd van dingen bouwen van oude spullen, van afval eigenlijk. Het gaat een beetje als tekenen. Je ziet iets voor je, dan ga je klooien en combineren, en dan ontstaat er iets. Die pistolen bijvoorbeeld, die had ik nog liggen, en ik kon niets verzinnen voor de handen. Dus toen heb ik die er maar aan geplakt.”

Nog op technische problemen gestuit?

„Ze heeft nu een probleem: normaal gesproken draait haar hoofd heen en weer, maar dat werkt niet. Ik heb er laatst een nieuwe elektromotor in gezet, maar die heeft niet genoeg kracht, dus dat had ik beter niet kunnen doen.”

En nu?

„Dit ding is af, daar doe ik niks meer aan. Hij staat bij een vriend van me, een meubelmaker, in de winkel als decoratie. Hij is niet te koop. Ik exposeer wel eens, of ik verkoop wel eens een schilderijtje of zo, maar dit doe ik omdat ik het leuk vind. Het volgende project wordt iets heel anders: een soort ouderwetse ventkar, met handvatten eraan en wielen en een dakje. Maar ik moet uitkijken, aan mijn vorige baan heb ik een overbelaste pols overgehouden.”