Ratko Mladic opgenomen in het ziekenhuis

Generaal Ratko Mladic, de voormalige legerleider van de Bosnische Serviërs, is met een longontsteking opgenomen in het Bronovo Ziekenhuis in Den Haag.

Mladic (69) staat voor het Joegoslavië-tribunaal terecht op beschuldiging van genocide, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Zijn proces wordt op dit moment voorbereid.

„Het gaat niet goed met de gezondheid van Mladic”, zei zijn advocaat Milos Saljic gisteren voor de Servische televisie. „Maar de gevangenisarts kon geen oorzaak vinden. Daarom is hij naar het ziekenhuis overgebracht. Daar ligt hij nu aan een infuus.” Het tribunaal bevestigt de ziekenhuisopname, maar doet verder geen mededelingen over de gezondheid van Mladic.

Tijdens een voorbereidende hoorzitting klaagde Mladic vorige week al over zijn gezondheid. Hij vroeg voorzittend rechter Fons Orie of hij door Servische artsen mocht worden onderzocht. Dat verzoek werd afgewezen. In augustus werd Mladic geopereerd aan een liesbreuk. De ingreep werd in het ziekenhuis van de gevangenis uitgevoerd.

Hoofdaanklager Serge Brammertz wil zo snel mogelijk beginnen met het proces, ook omdat de Veiligheidsraad tot spoed maant. Het tribunaal verwacht op zijn vroegst in 2014 te kunnen sluiten, als alle zaken zijn afgehandeld.