Raad van toezicht COA tijdelijk weg

De onrust bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) houdt aan: vandaag liet Gerd Leers weten dat de raad van toezicht tijdelijk terugtreedt. Ze doen dat in afwachting van een extern onderzoek.

Leers, minister voor Immigratie en Asiel, deed de mededeling in een brief aan de Tweede Kamer.

Een van de leden van de raad van toezicht, Jaap Besemer, heeft zijn ontslag ingediend. De overige vier leden leggen tijdelijk hun functie neer. Onder hen is voorzitter Loek Hermans, tevens fractievoorzitter van de VVD in de Eerste Kamer.

Leers meldt daarnaast dat er nog gezocht wordt naar een “onafhankelijk, gezaghebbend persoon” die leiding kan geven aan het onderzoek naar de misstanden bij het COA. Dat onderzoek werd eind september aangekondigd. Het onderzoek heeft betrekking op de bedrijfscultuur bij het COA en de inrichting van de organisatie. Daarnaast lopen er nog twee onderzoeken. Het accountantsbureau Ernst & Young onderzoekt de financiering en het bureau KPMG doet onderzoek naar het salaris van Albayrak.

Het COA raakte half september in opspraak nadat werknemers de noodklok luidden over de bedrijfscultuur. Directeur Nurten Albayrak, die inmiddels op non-actief is gesteld, zou er een schrikbewind hebben gevoerd. Ook bleek ze te veel te verdienen en zou het COA de staat te veel geld in rekening brengen.

Morgen dient een kort geding dat Albayrak heeft aangespannen omdat ze weer aan het werk wil. Ook debatteert woensdag de Tweede Kamer over de zaak.