PvdA’er Monasch in NRC: Cohen moet beter regie voeren

Fractievoorzitter Job Cohen en partijvoorzitter Lillianne Ploumen van de PvdA moeten veel beter “regie voeren”. Dat zegt Tweede Kamerlid Jacques Monasch vanmiddag in een interview met NRC Handelsblad. Monasch wordt vandaag, samen met Sharon Dijksma, aan het PvdA-fractiebestuur toegevoegd in een poging het functioneren van de fractie en Job Cohen te verbeteren.

In het tv-programma Buitenhof zei Cohen zondag dat hij in het huidige, opgewonden politieke klimaat “tegen de stroom in” roeit. Critici zeggen dat politici nooit over hun stijl moeten praten. Monasch:

“Daar ben ik het helemaal mee eens. Laat mensen dat maar bij de volgende verkiezingen beoordelen. Als Cohen te fatsoenlijk is voor Nederland, dan heeft Nederland een probleem.”

Monasch noemt Cohen “een wijze oppositieleider, geen schreeuwer vanaf de zijkant zoals Wilders of Rutte. Dat gaat zich op de lange termijn uitbetalen.”

Een interview waarin Ploumen zegt dat Cohen veel zichtbaarder moet zijn en een veel prominenter rol moet spelen, mag van Monasch niet meer voorkomen. Volgens het Kamerlid laat zo’n interview vooral zien dat de PvdA weer alleen met zichzelf bezig is: “Je moet de bal niet in eigen doel schieten, maar bij de ander.”

Monasch vindt verder dat de fractie zich veel scherper moet profileren:

“Ieder fractielid moet voor zichzelf bedenken: als ik morgen minister zou zijn, wat zou ik doen? Je moet elke dag klaar zijn om te regeren. De fractie moet er bovenop zitten. Een politieke partij hoort een 24/7-machine te zijn.”

Dat is de PvdA nog niet, zegt Monasch: “De urgentie ontbreekt. Er wordt veel te veel overlegd, afgestemd, en gecoördineerd. Daar word ik doodziek van.”