Prijs voor Gomorra

Roberto Saviano, schrijver van Gomorra, een boek over de Napolitaanse onderwereld, heeft gisteren de Pen/Pinter Prijs gewonnen, een prijs voor vrijheid van meningsuiting.

De 32-jarige Italiaanse schrijver, die na de publicatie van het werk met de dood werd bedreigd en sinds 2006 is ondergedoken, was niet bij de ceremonie in Londen aanwezig. Maar in een verklaring die de organisatie vrijgaf, schrijft Saviano: „Je voelt dat zo velen moeten zien, weten en veranderen, en dat ze niet alleen moeten worden vermaakt of worden gerustgesteld. Dat maakt het de moeite waard om verder te gaan met schrijven.”

De prijs werd overhandigd aan een vriendin en collega van de journalist. Ze zei dat Saviano niet in een gevangenis zit, maar wel als een gevangene leeft. Ze zei ook: „Miljoenen Italianen denken, net als ik, dat hij de moedigste Italiaan uit de moderne geschiedenis is.”

In Gomorra worden de meedogenloze methodes van de maffia blootgelegd. In totaal werden ruim vier miljoen exemplaren van het boek verkocht. In 2008 werd het werk verfilmd.

Behalve Roberto Saviano kreeg ook de Britse toneelschrijver David Hare een onderscheiding, onder meer voor zijn werk over de invasie van Irak.

De Pen/Pinter Prijs werd twee jaar geleden ingesteld door de schrijversorganisatie PEN, ter nagedachtenis aan toneelschrijver en Nobelprijswinnaar Harold Pinter. (AP, BBC, Novum)