Overleeft een spin de stofzuiger?

Het is herfst. Tijd voor de huisspin om warme huizen op te zoeken en paniek te zaaien. Martha Ursum uit Bussum vraagt zich af of spinnen haar stofzuiger uit kunnen kruipen.

Dat Martha niet de enige is die vertwijfeld rondloopt over de overlevingskansen van een opgezogen spin, bewijst het intikken van ‘spinnen + stofzuiger’ op Google. Duw een prop wc-papier in de stofzuigermond, dan kan ’ie er niet uitkruipen, tipt de een. Zuig onmiddellijk daarna nietjes, kattengrit of hamstervoer op, adviseren anderen. Of zet je stofzuiger met spin en al op het balkon, ‘totdat je vergeten bent dat er een spin in zit’. Weer anderen menen dat een spin de stofzuiger sowieso niet overleeft (hij stikt of wordt uit elkaar gereten).

Niet alleen lokken genoemde methodes woedende reacties van dierenliefhebbers uit, ook bieden ze nauwelijks duidelijkheid.

De eerste reactie van Naturalis-medewerker Peter van Helsdingen, voor wie spinnen een studieobject zijn, is: „Waarom zou je?! Spinnen zijn ook dieren, en bovendien hele nuttige. Ze verorberen allerlei organismen waar mensen ook niet dol op zijn, zoals vliegen en muggen.”

De meest voorkomende ‘binnenspinnen’ zijn de hooiwagenspin en de huisspin. Die eerste is er het hele jaar door en nestelt zich het liefst in de hoeken van plafonds. Buiten is het veel te koud voor het van oorsprong subtropische beest. Een stofzuiger overleeft ’ie niet, zegt Van Helsdingen. „Een hooiwagenspin zal, net als alle kleine spinnen, onbeschadigd de stofzuiger in komen, maar stikken door het stof in de stofzuigerzak.”

De huisspin – de mannetjes gaan in deze tijd van het jaar in huizen op zoek naar warmte, vrouwtjes en romantiek – heeft grotere overlevingskansen. Met zijn dikke lijf van minimaal anderhalve centimeter en zijn lange, harige poten kruipt hij met gemak de stofzuiger uit. „Tenzij je daarna nog veel stof opzuigt, dan zal ook hij stikken.” En de methode van kattengrit of hamstervoer? Van Helsdingen, griezelend: „Dat is stenigen! Natuurlijk torpedeer je ze dan dood! Gruwelijk!”

Hij pleit voor het ouderwetse glas. Zet die over de spin heen, schuif er een kartonnetje onder en zet ’m buiten. Voor wie dat echt niet durft: internet biedt tal van (niet altijd spinvriendelijke) professionele alternatieven.

Anne Dohmen