Oekraïense ex-premier Timosjenko veroordeeld voor machtsmisbruik

Timoshenko eind juni bij de rechtbank in Kiev. Foto AFP / Sergei Supinsky

Voormalig premier van Oekraïne Julia Timosjenko is vanochtend door de rechtbank in Kiev veroordeeld voor machtsmisbruik. De rechtbank oordeelde dat Timosjenko haar bevoegdheden heeft misbruikt bij het sluiten van een gasdeal met Rusland.

Timosjenko is veroordeeld voor haar rol in een deal van de Oekraïense staatsenergiemaatschappij Naftogaz met Rusland in 2009. Er is een celstraf van zeven jaar tegen haar geëist. De rechter doet daarover later uitspraak.

De openbaar aanklagers hebben Timosjenko beschuldigd voor het illegaal doordrukken van de gasdeal. Volgens onderzoekers was Oekraine in 2009 gedwongen om gas te kopen van Rusland tegen prijzen die ruïneus waren voor zijn economie.

De ex-premier heeft alle aanklachten altijd ontkend. Voor de rechter zei ze deze zomer dat de aanklacht “een farce” is en de rechter “een marionet” van zittend president Janoekovitsj, haar grote politieke rivaal van wie ze vorig jaar nipt de presidentsverkiezingen verloor. Timosjenko omschreef het proces eind september als “een politieke lynchpartij”.

De Verenigde Staten, de Europese Unie en Rusland hebben eerder hun bezorgdheid geuit over het strafproces tegen Timosjenko. De EU waarschuwde dat een oneerlijk proces de betrekkingen met Oekraïne kan schaden. De VS drongen eerder aan op de onmiddellijke vrijlating van Timosjenko.