Nog geen akkoord in Slowakije over noodfonds

De grootste Slowaakse regeringspartij heeft een dwarsliggende coalitiepartner gisteren een nieuw compromis geboden in de zoektocht naar een akkoord over het Europese noodfonds. Een overeenkomst is er echter nog altijd niet. Vandaag is de cruciale stemming over de kwestie.

Het voorstel houdt in dat mits de uitbreiding van het fonds erdoor komt, alle toekomstige bijdragen eraan eerst moeten worden goedgekeurd door de Slowaakse regering.

Premier Iveta Radicova voerde de druk gisteren verder op door met opstappen te dreigen als er tegen uitbreiding van het noodfonds wordt gestemd. Binnen de regeringscoalitie van vier partijen is de liberale ‘partij voor vrijheid en solidariteit’ de grote dwarsligger.

De leiders van de eurozone hebben op de top van 21 juli afgesproken om de omvang van het reddingsfonds voor Griekenland te verhogen tot 440 miljard euro en het nieuwe bevoegdheden toe te kennen. Slowakije is vandaag het laatste euroland dat over de plannen stemt. (AP/Reuters)