Nilsson? Was dat niet...eh...

Het uur van de wolf: Wie is Harry Nilsson?Ned 2, 22.55 - 00.15 uur

Wie? Inderdaad. Harry Nilsson is misschien wel de meest onbekende bekende singer/songwriter uit de geschiedenis van de popmuziek. Nilssons loopbaan nam een enorme vlucht toen Beatles John Lennon en Paul McCartney hem in 1968 hun favoriete Amerikaanse artiest en inspirator noemden. Dat hij daarna, afgezien van zijn meest succesvolle elpee Nilsson Schmilsson uit 1971, nooit echt doorbrak heeft veel te maken met zowel zijn afkeer van live-optredens, als zijn grote talent voor zelfdestructie. Maar zijn muzikale sporen liet hij overal na, hetgeen te zien is aan het indrukwekkende aantal grote namen dat in de documentaire Who’s Harry Nilsson? (2010) voorbijkomt.

Een groot aantal artiesten, van de Shangri-La’s tot de Yardbirds en van de Monkees tot Fred Astaire, voerde Nilssons composities uit. Zelf had Nilsson als zanger ironisch genoeg het grootste succes met de vertolking van twee songs die door anderen geschreven waren: Everybody’s talking (de themamuziek van de filmklassieker Midnight Cowboy) en Without You.

Zegt u niets? Wacht maar tot u ze hoort. En dat geldt voor veel meer muziek van de man die zich als een muzikale versie van Woody Allens Zelig door de historie bewoog. Om, klassiek getild door zijn manager, vrijwel berooid te eindigen in 1994. Ga hier eens goed voor zitten om vijf voor elf vanavond. En zet u schrap voor een gebroken hart rond kwart over twaalf.

Maarten Schinkel

    • Maarten Schinkel