Nee, de troetelbeer van homoseksuelen hoef ik niet te worden

Onderwijsminister Marja van Bijsterveldt ontmoette vandaag op Coming Out Day een Poolse homoactiviste. Het COC noemt haar beleid „dubbelzinnig”.

Ze is in Polen voor een EU-conferentie van ministers van Onderwijs. Maar omdat het vandaag internationale Coming Out Day is heeft Marja van Bijsterveldt (CDA) vanochtend ook een gesprek gehad met de Poolse homorechtenactiviste Kaja Zurawek. De minister vindt het „schrijnend” te horen hoe veel jonge Poolse homo’s moeite hebben uit de kast te komen. „We moeten er voor zorgen dat jongens en meisjes overal in Europa zichzelf kunnen zijn, ongeacht hun geaardheid.”

Het is geen charmeoffensief, bezweert Van Bijsterveldt. En nee, ze is er niet op uit een troetelbeer te worden van homoseksuelen, zoals voorganger Ronald Plasterk. „Ik vind het belangrijk recht te doen aan mensen. En je kan alleen tot je recht komen als je mag zijn wie je bent.”

De Nederlandse homobelangenorganisatie COC noemt het kabinetsbeleid ten aanzien van homoseksuelen „dubbelzinnig”. „Wij zijn blij met de verhoogde strafeis voor discriminerend geweld en het wetsvoorstel om lesbisch ouderschap beter te regelen, maar wij begrijpen niet waarom de minister zich verzet tegen verplichte homovoorlichting op scholen”, laat een woordvoerder weten. Ook de zogenoemde weigerambtenaren zijn het COC een doorn in het oog. De belangenorganisatie voert fel campagne tegen ambtenaren van de burgerlijke stand die geen homohuwelijken willen sluiten.

Van Bijsterveldt begrijpt de bezwaren, maar laat zich niet onder druk zetten. „Het COC wil dat ik tegen gemeenten zeg: verbied die weigerambtenaren. Zo ver wil ik niet gaan. Natuurlijk moeten gemeenten elk huwelijk sluiten. Maar er moet ook ruimte zijn voor personeelsbeleid. Je kunt iemand die om geloofsredenen moeite heeft met het homohuwelijk niet dwingen twee mensen van hetzelfde geslacht te trouwen. Dat past niet bij het tolerante Nederland. Dáár ruimte aan geven noem ik óók emancipatie.”

In twee moties vroeg een ruime Kamermeerderheid Van Bijsterveldt voorlichting over homo’s verplicht te stellen op scholen. Is de minister van plan de moties uit te voeren? „In Nederland leggen wij scholen niet op deze wijze op wat zij moeten doen. Wel onderschrijf ik de zorg dat er voldoende ruimte en respect moet zijn voor anders-zijn. Ik ben in gesprek met koepels van schoolbesturen over de moties. Ik heb tijdens de Algemene Beschouwingen beloofd dat ik daar verslag van doe. Daar houd ik mij aan.”

Eerder deze maand stapte een docent van een gereformeerde school naar de Commissie Gelijke Behandeling. De docent was op non-actief gesteld omdat hij met een man samenwoont. „Het is goed dat hij dat heeft gedaan”, zegt van Bijsterveldt. „Het is belangrijk dat de commissie deze casus weegt. Als minister kan ik mij niet mengen in arbeidsrelaties. Maar laat één ding helder zijn: in Nederland mag je niet ontslagen worden enkel om het feit dat je homoseksueel bent.”

Geen kabinet investeert zo veel in de acceptatie van homo’s, lesbo’s, transgenders en biseksuelen, zegt Van Bijsterveldt. Ondanks de bezuinigingen wordt het budget voor homo-emancipatie volgend jaar verhoogd. „Ik doe er alles aan de tolerantie ten aanzien van deze groepen te vergroten. De strafeis voor discriminerend geweld is verdubbeld. Ik ben actief als het gaat om de uitbreiding van het aantal gemeenten met een homovriendelijk beleid. Lesbisch ouderschap wordt beter geregeld. Het zijn belangrijke punten.”

Het aantal homo-onvriendelijke incidenten baart de minister zorgden. Op scholen, in wijken en bij sportverenigingen moet er volgens haar nog veel werk worden verzet. „Maar we zijn op de goede weg.”