Nederlandse F-16’s onderscheppen Russische gevechtsvliegtuigen

Een Amerikaanse F-16, in maart dit jaar gefotografeerd boven de Italiaanse basis Aviano. Foto AFP / Giuseppe Cacace

Twee Nederlandse F-16’s zijn vanmiddag opgestegen vanaf vliegbasis Leeuwarden om twee Russische vliegtuigen te onderscheppen. De Russen waren het Nederlandse luchtruim binnengevlogen zonder hun identiteit bekend te maken. Dat bevestigde het ministerie van Defensie vanmiddag tegenover nrc.nl.

Een woordvoerder van Defensie zegt tegen nrc.nl dat de twee Russische toestellen rond half twee het Nederlandse luchtruim binnenvlogen. Nadat ze het Nederlandse luchtruim hadden verlaten, hebben Deense vliegtuigen de taak overgenomen. Voordat de Russische Bear T-95 H-vliegtuigen het luchtruim bereikten waarvoor Nederland binnen de NAVO verantwoordelijk is, hielden twee Engelse jachtvliegtuigen de Russen al in de gaten. Zij hadden geen contact met de luchtverkeersleiding gemaakt en geen vluchtplan ingediend.

Russische defensietoestellen vliegen wel vaker Nederlands luchtruim binnen. Dat mag ook gewoon, maar het is wel de bedoeling dat aan de autoriteiten wordt gemeld en dat gebeurt niet altijd. De woordvoerder van Defensie zegt dat het incident van vandaag de vijfde keer is dat Russische toestellen het Nederlandse luchtruim onaangekondigd zijn binnengevlogen. Het aantal incidenten ligt daarmee dit jaar hoger dan in voorgaande jaren, aldus de woordvoerder.

EenVandaag maakte in augustus een item over het fenomeen:

sitestat